Kahdeksan lasta ja 400 kilometriä Suviseuroihin – "Täytyy aina vähän suunnitella etukäteen, kuka pystyy istumaan kenenkin vieressä"

Suurperheen äiti on ollut Suviseuroissa jo 38 kertaa. Tärkeintä on muistaa pakata mukaan kaikkien vaatteet. Erään kerran yhden lapsen kengät jäivät matkasta.

suviseurat
Lestadiolaisen perheen äiti ja kaksi lasta
Tänä kesänä on Maija Riekki-Niskasen 39. kerta Suviseuroilla.Emma Hinkula / Yle

HaapavesiRiekki-Niskasen perheen talo on yllättävän hiljainen siihen nähden, että siellä asuu kymmenen henkeä ja perhe on lähdössä samana iltapäivänä reissuun viikonlopuksi.

Käsillä on monen lestadiolaisperheen kesän kohokohta, Suviseurat.

Vanhin lapsista on 14-vuotias ja kuopus kaksivuotias. Isoimmat lapsista ovat vetäytyneet omiin huoneisiinsa, pienimmät kerääntyvät keittiönpöydän ääreen välipalalle. Perheen äiti Maija Riekki-Niskanen latoo pöytään leipää, lauantaimakkaraa ja juustoa.

Lestadiolaisen perheen äiti ja kaksi lasta välipalalla
Sukulaisten ja perheen näkeminen on yksi parhaista asioista Suviseuroissa.Emma Hinkula / Yle

Maija kertoo, että hän aloittaa yleensä seuroille pakkaamisen kunnolla vasta lähtöpäivän aamuna.

– Minä olen sellainen, että teen kaikki viime tingassa. Sillä tavoin saan kaikista parhaiten tehtyä. Jos alan liian aikaisin pakkaamaan, niin unohdan, että mitä olen jo vaunuun vienyt, Riekki-Niskanen naurahtaa.

Aina lapset myös muistavat kysyä, että montako tuntia matka tänä vuonna kestää.

Maija Riekki-Niskanen

Riekki-Niskasen perheessä on yhteensä kahdeksan lasta, joten pakkaamista taatusti riittää. Riittävä vaatetus onkin tärkein matkatavara. Joskus perheen lähtötohinoissa on käynyt niin, että yhdellä lapsista on jäänyt kengät kotiin. Onneksi uudet pystyttiin hankkimaan paikan päältä.

– Nykyään seurojen myymälän valikoima on laajentunut todella paljon. Enää ei ole samanlaista pakkausstressiä kuin oli ennen.

Matkanteko vaatii suunnittelua

Kun kesäkuun alku koittaa, alkavat Riekki-Niskasen perheen lapset kyselemään, milloin Suviseurat ovat.

– Aina lapset myös muistavat kysyä, montako tuntia matka tänä vuonna kestää.

Lasten kanssa matkustaminen saattaa olla joskus haastavaa ja vaatii pitkäjänteisyyttä.

– Täytyy aina vähän suunnitella etukäteen, kuka pystyy istumaan kenenkin vieressä, ettei tule liikaa kahnauksia. Muutama lapsista kärsii matkapahoinvoinnista, joten täytyy muistaa myös antaa lääke ennen lähtöä.

Paras ajankohta matkustamiselle on Maijan mukaan pienimpien lasten päiväuniaika.

Lestadiolaisen perheen nuorin poika Leevi Riekki-Niskanen välipalalla kotonaan
2-vuotias Leevi on Riekki-Niskasen perheen kuopusEmma Hinkula / Yle

Suviseuroihin osallistuu kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tapahtuman organisoinnissa se on otettu se huomioon. Alueelta löytyy esimerkiksi apteekki, ruokapaikkoja, vanhusten lepotiloja ja eksyneiden lasten hoivapaikkoja.

– Siellä myydään myös lapsille rannekkeita, joihin laitetaan vanhempien puhelinnumerot. Sillä tavoin eksynyt lapsi löytää nopeasti vanhempiensa luokse.

Koko tapahtuma ylipäätään merkitsee meidän perheelle tosi paljon.

Maija Riekki-Niskanen

Maija Riekki-Niskanen on käynyt ensi kertaa Suviseuroilla liki 40 vuotta sitten. Vuosien saatossa tapahtuma ei hänen mukaansa ole juurikaan muuttunut.

– Ainoa, mikä minulle tulee mieleen on oikeastaan se, ettei kovaäänisistä kuulu enää koko ajan ääntä. Muistelen, että kun olin itse pieni, niin vaikka oli ohjelmasta tauko, kuului kaiuttimista se ison teltan puheensorina.

Parasta asiaa Suviseuroissa ei Riekki-Niskanen osaa tapahtumasta erotella. Yksi tärkeä asia on kuitenkin se, että näkee sukulaisia ja ystäviä.

– Koko tapahtuma ylipäätään merkitsee meidän perheelle tosi paljon. Suviseurat ovat oikeastaan vuoden kohokohta.