1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmasto

Tutkijat: Ihmiskunnalla kolme vuotta aikaa estää ilmastotuho – "kokonaiset ekosysteemit romahtavat jo"

Ihmiskunnan aiheuttamien ilmastopäästöjen määrää on rajoitettava, jotta ilmastonmuutos estettäisiin. On paras, että rajoittaminen tapahtuu asteittain, eikä yhdellä rysäyksellä, toteaa arvovaltainen tutkijajoukko.

ilmasto
Yksinäinen puu kuvattuna hiekkadyyneillä.
Dubaita ympäröivät hiekkadyynit.Stedan Zaklin / EPA

Ihmiskunnalla on kolme vuotta aikaa saada ilmaston lämpenemistä aiheuttavien päästöjen määrä selvään laskuun. Näin kirjoittaa joukko arvovaltaisia ilmastotutkijoita ja poliitikkoja tiedelehti Naturen artikkelissa (siirryt toiseen palveluun).

Ilmasto on lämmennyt vuoden 1880 jälkeen jo noin yhden asteen. Kuten Pariisin ilmastosopimuksessa sovittiin, lämpeneminen ei saa ylittää kahta astetta, sillä sen jälkeen muutokset maapallon ilmasto-oloissa olisivat dramaattiset.

Ihmiskunnan aiheuttamat ilmastopäästöt ovat kasvaneet tasaisesti vuosikymmenestä toiseen, mutta tasaantuneet aivan viime vuosina.

Tällä hetkellä ihmiskunta aiheuttaa vuosittain noin 41 gigatonnin, eli 41 miljardin tonnin ilmastopäästöt. Ilmastotutkijoiden arvion mukaan uusia päästöjä voidaan tehdä enää korkeintaan 150 - 1 000 gigatonnia, jotta kahden asteen nousu vältettäisiin.

– Jos vuosittaiset päästöt jatkuvat nykyisellä tasolla, meidän on pudotettava ne lähes nollaan, kun "budjetti" on kulutettu. Sellainen romahdus ei ole kenenkään edun mukaista. Asteittainen väheneminen antaisi globaalille taloudelle aikaa sopeutua tilanteeseen, tutkijat kirjoittavat.

Kirjoituksessa todetaan, että kaikkea toivoa ilmaston pelastamisen suhteen ei ole vielä menetetty. Maailman johtajien on vain otettava tieteelliset faktat toimintansa perustaksi, kirjoituksessa painotetaan.

"Mahdottomuus on asenne"

– Kuten ennen Pariisiakin, on muistettava, että "mahdottomuus" ei ole fakta, vaan asenne. On elintärkeää, että jaamme kokemuksia onnistumisista, kirjoittavat painottavat.

– Aina tulee olemaan niitä, jotka hautaavat päänsä hiekkaan ja kiistävät ilmastonmuutoksen riskit, kirjoittajat jatkavat.

Päättäväisiä toimia on kuitenkin tehtävä hyvin nopealla aikataululla. Jo nyt on nähtävissä, että kokonaiset ekosysteemit ovat alkaneet romahtaa ilmaston lämmetessä, kirjoittajat toteavat.

He mainitsevat esimerkkeinä arktisen alueen jääpeitteen supistumisen, ja korallien kuolemisen meriveden lämpenemisen seurauksena.

Naturen artikkelista uutisoi brittilehti Independent (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi