Saksanopettaja ryhtyi keksijäksi – puuta myötäilevään halaimeen kiinnitetään linnunpönttö tai riistakamera

Liperiläinen Matti Yrjänä on saanut vanhoista pullonkorkeista valmistettuun halaimeensa patentin, yritysneuvontaa ja tukieuroja.

keksinnöt
Halain.
Janne Ahjopalo / Yle

Vielä takavuosina Matti Yrjänä ei olisi uskonut tekevänsä liiketoimintaa oman keksintönsä pohjalta. Saksanopettajana ja lukion rehtorina työskennellyt Yrjänä sairastui ja toivuttuaan sai liikeidean halaimesta.

– Lapsuudesta saakka olen rakentanut innokkaasti linnunpönttöjä. Kehitin prototyypin kiinnittämiseen, joka ei vahingoita puuta. Siitä se lähti, kertoo Yrjänä kietoessaan pitkään kehitettyä halainta lehmuksen ympärille.

Jätemuovista eli vanhoista limsapullonkorkeista valmistettu keksintö mukautuu puuhun, eikä aiheuta siihen vaurioita, vaan kasvaa sen mukana.

Auringonvalo voi tätä toki haalistaa vuosikymmenten kuluessa.

Matti Yrjänä

Uutta keksintöä on nyt reilussa kuudessa viikossa myyty Suomessa liki 5 000 kappaletta. Matti Yrjänä on saanut yritysneuvontaa sekä hanketukea muun muassa tuotteen ammattimaiseen muotoiluun, myyntiin ja markkinointiin.

Patentti on myönnetty Patentti- ja rekisterihallituksesta, koska muualta maailmasta ei vastaavaa innovaatiota ole löydetty.

Ruotsi, Saksa ja Norja suuntana

Linnunpöntön, riistakameran, led-lamppujen tai vaikka suunnistusrastin kiinnittämisen lisäksi keksintö toimii kuin nippuside: sillä voidaan niputtaa vaikka sähköjohtoja ja paineletkuja.

Kestävyyttä on testattu Karelia-ammattikorkeakoulun asiantuntijoiden kanssa esimerkiksi -40 asteessa.

– Auringonvalo voi tätä toki haalistaa vuosikymmenten kuluessa, myöntää Matti Yrjänä.

Halain.
Janne Ahjopalo / Yle

Joensuun seudun kehittämisyhtiön Josekin yritysneuvoja Matti Elsinen uskoo, että halain voisi olla kansainvälinen menestys. Matti Yrjänä käy parhaillaan myyntineuvotteluja Ruotsiin, Saksaan ja Norjaan.

– Äitini on Karjalan evakkoja ja isä Pohjanmaalta. Ehkä pohjalaiskarjalaisuuteni antaa sisukkuutta yrittämiseen, miettii Yrjänä.