Hometalot historiaan laatutakuulla? – VTT haluaa rakennusten terveystodistuksista arkipäivää

Talon terveystakuu vaatii muun muassa jatkuvan videovalvonnan rakennustyölle, pistokokeiden läpäisyn ja tutkitusti terveelliset materiaalit.

sisäilma
Rakenteilla oleva MinunVALO-talo Mikkelin asuntomessualueella.
Esa Huuhko / Yle

Tämän vuotisilla Asuntomessuilla Mikkelissä nähdään talo, joka on rakennettu alusta asti pitäen silmällä erityisesti terveellisyyttä ja puhdasta sisäilmaa. Taloa on rakennettu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tiukassa valvonnassa ja tarkoin määritetyillä kriteereillä, sillä rakentaja MinunLOFT on hakenut talolleen VTT:n Terve talo-sertifikaattia.

– Koen henkilökohtaista vastuuta tulevaisuudesta. Julkisuudessa puhutaan jatkuvasti hometaloista, ja niiden aiheuttamista sairauksista. Uskon, että olosuhteet pakottavat tulevaisuudessa muutkin rakentajat hankkimaan sertifikaatin, MinunLOFTin toimitusjohtaa Maxim Helle sanoo.

VTT:n Terve Talo-sertifikaatti on yksi laatutodistuksista, joilla yritetään saada rakentamisen ongelmat kuriin. Sertifikaatti määrittelee kriteerit rakentamiselle alkusuunnittelusta aina talon käyttöön saakka.

Terve Talossa tulee olla tarkkaan määritelty rakennussuunnittelu, talotekninen suunnittelu, sisustussuunnittelu, rakentamisen valmisteluvaiheet, rakentamiseen liittyvät työmaavaiheet, kosteuden hallinta ja toteutus työmaalla, puhtauden hallinta ja toteutus työmaalla sekä käyttöönottomittaukset.

– Niille on jonkin verran tiukemmat vaatimukset kuin normaaleissa rakentamismääräyksissä on. Ne perustuvat tutkittuun kokemukseen siitä, mitkä ovat riskitekijöitä rakentamisessa ja mitä pitäisi välttää, VTT:n erikoisasiantuntija Mikko Saari kertoo.

Videokamera valvoo työtä 24h

VTT valvoo kriteerien täyttymistä ja vaatimusten noudattamista tarkkaan. Esimerkiksi MinunLOFTin Asuntomessu-talossa on jatkuva videovalvonta. Lisäksi VTT on tehnyt paikan päällä erilaisia tarkastuskäyntejä, mittauksia ja pistokokeita.

– Suosittelen videovalvontaa kaikille rakennustyömaille. Se lisää turvallisuutta ja rakentamisesta voi tehdä halutessaan vaikka time lapse -videon, Helle sanoo.

Rakentaminen on ollut vaativampaa näillä kriteereillä, mutta niinhän sitä sanotaan, että ensimmäinen lapsi on aina vaikein.

toimitusjohtaja Maxim Helle, MinunLOFT Oy

Sertifikaatin saamiseksi ei riitä, että rakentaminen on laadukasta. Myös kaikkien rakennusmateriaalien ulkopinnoista oviin ja ikkunoihin sekä sisäpintoihin, maaleihin, lattiamateriaaleihin ja kaapistoihin saakka on oltava tutkitusti turvallisia ja vähäpäästöisiä. Kaikista materiaaleista on pystyttävä esittämään tuotekortti, Helle sanoo.

– Rakentaminen on ollut vaativampaa näillä kriteereillä, mutta niinhän sitä sanotaan, että ensimmäinen lapsi on aina vaikein. Ihan kaikkia materiaaleja emme pystyneet löytämään vaaditussa päästöluokassa, mutta se riitti, että sisäilmatarkastuksissa kaikki on ollut ok.

Vapaaehtoisesta sertifikaatista tulevaisuuden normi?

VTT:n sertifikaatti ei vielä pelasta suomalaisten taloja homeelta, sillä sitä on hakenut vasta kaksi yritystä. Honkarakenne on ainoana saanut sertifikaatin, MinunLOFTilla prosessi on vielä kesken.

– Tämä on yksi keino vähentää riskejä. Hyvä esimerkki vastaavista sertifikaateista on märkätila-asentajien henkilösertifiointi, joka on vapaaehtoisuudestaan huolimatta hyvin yleinen, ja sitä pidetään nykyään perusvaatimuksena, Saari sanoo.

Entistä enemmän kaivataan ulkopuolisen, liiketoiminnasta riippumattoman tahon arviointia työn laadusta.

erikoisasiantuntija Mikko Saari

Sertifikaatti maksaa rakentajalle esimerkiksi pientaloa tehtäessä noin 10 000 euroa. Suuri osa menee asiantuntijoiden palkkioihin.

– Sisäilmakemisti on yksi niistä, hyvin tärkeä. Toinen on rakenneasiantuntija ja itse olen talotekniikan ja sisäilman asiantuntija, Saari kertoo.

Saari kertoo, että yrityksistä on tullut paljon kyselyjä sertifikaattia koskien. Hän uskoo, että ulkopuoliselle laadun arvioinnille on nykyaikana kysyntää.

– Ei riitä, että yritys itse kehuu omaa tekemistään vaan entistä enemmän kaivataan ulkopuolisen, yrityksen liiketoiminnasta riippumattoman tahon arviointia työn laadusta.

MinunLOFTissa riittää uskoa Terve talo-sertifikaattiin myyntivalttina talomarkkinoilla. Yhtiö perustaa Mikkeliin uuden talotehtaan, ja tarkoituksena on, että tehdas keskittyy nimenomaan terveys-sertifioitujen talojen rakentamiseen.

– Haluamme tehdä paitsi omakotitaloja, myös julkisen puolen rakennuksia, kuten päiväkoteja, kouluja ja palvelutaloja. 800 000 suomalaista altistuu päivittäin home- ja kosteusvaurioille, Helle toteaa.