1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. näyttelyt

Naivismia ja erotiikkaa – merilappilaisia hellitään kesän tasokkailla taidenäyttelyillä

Kemin taidemuseon näyttely on koottu yhden taidesuunnan, naivismin, ympärille ja Aineen Taidemuseon näyttelyn teoksia yhdistää teema – sukupuolen ja seksuaalisuuden erilaiset ilmenemismuodot.

Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Merilappilaisia hellitään tänä suvena tasokkailla taidenäyttelyillä. Vierailimme Tornion ja Kemin taidemuseoissa kulttuuripedagogi Venla Kakon kanssa.

Kemin taidemuseon Kesytön kesä -näyttelyn ytimen muodostavat kemiläisen naivistin, sata vuotta sitten syntyneen Lea Kaupin teokset. Esillä on muitakin Suomen eturivin naivisteja ja tuoreimmat teokset on tehty juuri Kemin näyttelyä varten.

Näyttely on kesän Lapin taidenäyttelyistä helpoimmin lähestyttävä.

– Tulija löytää naivistisessa näyttelyssä selkeät värit ja ääriviivat. Ensivaikutelma on hyvin ystävällinen, arvioi Venla Kakko.

– Teokset ovat visuaalisesti helposti ymmärrettäviä, niihin voi sisältyä monenlaisia tarinoita, lisää Kakko.

Naivistisissa teoksissa on lapsenomaisen pinnan alla syvempiä tasoja.

– Kun ihminen pysähtyy teoksen eteen, hän alkaa kiinnittää huomiota yksityiskohtiin ja alkaa nähdä oman elämänsä tarinaa taideteoksessa. Katsoja alkaa huomata piilomerkityksiä, sanoo Venla Kakko.

Tuija Teiskan teos Kultaseni olet kuin kermaleivos. Kuva: Aineen taidemuseo

"Katso toisin" heittää haasteen

Jos Kemin näyttely on helposti lähestyttävä, on Aineen taidemuseon seksuaalisuuteen ja sukupuoleen näkökulmia tarjoava Katso toisin -näyttely astetta haastavampi. Se vaatii toisenlaista asennoitumista.

– Aineen taidemuseolle tuleva katsoja on todennäköisesti jo ennakolta valmistautunut siihen, että näyttelyn teema on vaikeampi. Toiselle se saattaa olla mielenkiintoisempikin, Venla Kakko miettii.

– Asenne voi olla vähän tutkivakin. Voi miettiä, miten taiteilijat on käynyt läpi omaa seksuaalisuuttaan ja tuskaansa tai iloansa, mikä on siellä taustalla, lisää Kakko.

Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Meri-Lapin kahden näyttelyn lisäksi metkaa nähtävää löytyy muualtakin Lapista. Esimerkiksi Rovaniemellä Arktikumissa on Kuumaa kyytiä -näyttely, joka paneutuu pohjoisella napa-alueella leiskuvaan rakkauteen ja lihallisiin leikkeihin.

Itä-Lapissa esillä on kokoelmanäyttelyitä Kemijärven kuvanveistoviikoilta yli 30 vuoden ajalta otsikolla Sata veistosta viideltä mantereelta.

Kemin taidemuseon Kesytön kesä -näyttely on esillä 3.9.2017 saakka ja Tornion Aineen taidemuseon Katso toisin -näyttely 1.10.2017 asti.