Sote-ministerit pitävät edelleen kiinni alkuperäisestä aikataulusta: "Sote toteutetaan tammikuussa 2019"

Reformiministerityöryhmä vakuuttaa, että sote- ja maakuntauudistus toteutetaan 1.1.2019. Myös valinnanvapaus kuuluu ministerien mukaan kokonaisuuteen.

sote-uudistus
Potilas lepää sairaalan sängyssä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Hallituksen sote-uudistuksesta vastaava reformiministerityöryhmä kertoi perustuslakivaliokunnan tiukan lausunnon jälkeen perehtyvänsä lausuntoon huolellisesti ja valmistautuvansa tekemään korjauksia hallituksen täydentävällä esityksellä.

Tiedotteessa ministerit kertovat, että sote- ja maakuntauudistus toteutetaan kokonaisuutena alkuperäisessä aikataulussa 1.1.2019 lukien. Myös valinnanvapaus kuuluu heidän mukaansa tähän kokonaisuuteen.

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa kiinnitettiin huomiota erityisesti uudistusten epärealistiseen käyttöönottoaikatauluun.

Uudistusta vetävä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) sanoi eduskunnassa, että hän ei löytänyt perustuslakivaliokunnan lausunnosta estettä, jonka takia alkuperäinen aikataulu ei voisi toteutua.

– Lausunto on sen kaltainen, että ainakaan pikalukemisella sieltä ei ole sellaista estettä tulossa.

Rehula ei lähde arvioimaan, tarvitaanko uutta lausuntokierrosta ja kuinka kauan täydentävän lakiesityksen tekemisessä kestäisi.

– Tämän arvion tekee joku ihan muu kuin vastuuministeri. Tässä ollaan sen kanssa tekemisissä, minkä vakavuusasteen muutokset tässä pitää tehdä. Se on juristien tehtävä kertoa meille poliitikoille.

Sote-ministerit mainitsevat tiedotteessaan myös yhtiöittämisen. Ministerien mukaan nyt tyrmätty yhtiöittäminen ei ollut hallituksen tavoite, vaan keino kilpailuneutraliteetin ja unionin kilpailuoikeuden soveltamisen varmistamiseen.

Nyt hallitus kertoo pohtivansa jatkovalmistelussa toisia keinoja kilpailuneutraliteetin toteuttamiseen.

Reformiministerityöryhmään kuuluvat Rehulan lisäksi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.), sisäministeri Paula Risikko (kok) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps) sekä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

_* Juttua täydennetty klo 15.21, lisätty Rehulan kommentit. _