Ruotsalainen taksijätti rynni Suomeen – Cabonline osti Kovasen ja Mankkaan Taksin

Tuhansia autoja Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa omistava Cabonline perustaa Suomeen tytäryhtiön. Sen perustana ovat Kovasen ja Mankkaan Taksin perheyhtiöiden yli 500 kuljettajaa ja noin 160 autoa.

taksiliikenne
Pekka Lounio ja  Heikki Kovanen.
Pekka Lounio (vas.) ja Heikki Kovanen (oik.). Yle

Pääkaupunkiseudulla takseja käyttävä on melko varmasti matkustanut joskus Kovasen yhtiöiden tai Mankkaan taksien kyydissä. Nyt yritykset omistaa ruotsalaistaustainen taksijätti Cabonline Group.

– Suomeen tulo oli luonnollinen askel laajentumisessa. Tähtäämme kasvuun Euroopassa ja Suomessa, sanoo Cabonline Finlandin toimitusjohtaja Topi Simola.

Cabonline toimii jo useilla brändeillä Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Suomen valloituksen yhtiö aloittaa nimellä Kovanen.

Uuden yhtiön liikevaihto on noin 30 miljoonaa vuodessa ja se tehdään noin 550 henkilöllä ja 160 autolla, mutta määrä ei jää tähän.

– Me tarvitsemme valtavasti taksinkuljettajia tulevaisuudessa, Simola sanoo.

Yhtiö kaavailee, että kun taksilain muutokset tulevat voimaan ensi vuonna, autojen määrää voidaan lisätä. Toimintaa on myös tarkoitus laajentaa muihin kaupunkeihin.

Mersumiehet tyytyväisiä kauppaan

Perheyhtiöt Kovanen ja Mankkaan Taksi ovat toimineet vuosikymmeniä. Elämäntyön myynti ruotsalaisjätille ei näytä kuitenkaan mersumiehiä surettavan.

– Halu on ollut kehittää yhtiötä eteenpäin. Uusi laki mahdollistaa reilun laajentumisen. Tämä antaa meille myös hyvän mahdollisuuden palvella asiakkaita entistä paremmin. Isommilla hartioilla voimme vielä turvata työpaikatkin, sanoo toimitusjohtaja Heikki Kovanen Kovanen Yhtiöistä.

– Kyllä tätä on Heikin kanssa pitkään mietitty. Haluttiin saada jotakin isompaa aikaan ja näin me se saatiin, sanoo puolestaan toimitusjohtaja Pekka Lounio Mankkaan Taksista.

Yksi merkittävä lisähartia perheyrittäjille tulee Cabonlinen digiosaamisesta ja resursseista.

"Taksien saatavuus paranee ja niiden tilaaminen helpottuu."

toimitusjohtaja Pekka Lounio, Mankkaan Taksi

Asiakas voi esimerkiksi tilata ja kuitata taksin samalla Kovasen sovelluksella Suomen lisäksi jatkossa myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Kyytien välitystäkin pyritään tehostamaan, jotta taksit liikkuisivat mahdollisimman vähän tyhjinä.

Taksimatkojen hinnoittelusta ollaan vielä vaitonaisia. Hinnoittelun luvataan kuitenkin olevan selkeää jatkossakin.

– Asiakkaat näkevät tämän järjestelyn siten, että taksien saatavuus paranee ja niiden tilaaminen helpottuu, tiivistää Mankkaan Taksin Lounio.

Lounio ja Kovanen olivat pohtineet taksialan ja liikkumisen tulevia suuntia pitkään jo keskenään. Cabonlinen soitto selkeytti tilannetta.

– Liittouduttiin Kovasen kanssa ja sitten Cabonline osti meidät. Olen tyytyväinen hintaan, enhän olisi muuten myynyt, Lounio sanoo.

Hintaa ei kerro myöskään Kovanen. Hän kuitenkin pisti rahaa kiertoon ja teki sijoituksen emoyhtiöön eli Cabonline Groupiin.

– Me olemme mukana heidän taustayhtiössään. Otamme myös jatkossa tämän brändin vetovastuun. Kädet oikein syyhyää päästä tekemään niitä asioita, joita olisi haluttu tehdä kymmeniä vuosia, mutta ei ole pystytty, kertoo toimitusjohtaja Heikki Kovanen.