Irakin armeija sanoo vallanneensa Isisin syntypaikan – BBC: terroristien partoja näkyy kujilla

Isis on menettänyt Mosulin historiallisen moskeijan. Irakin armeija sanoo islamilaisen valtion romahtaneen.

Isis
al-Nuri moskeija
Sebastian Backhaus / AOP

Irakin armeijan erikoisjoukot kertovat vallanneensa Isis-terrorijärjestöltä kuuluisan Nurin moskeijan jäännökset Mosulin vanhassakaupungissa.

Moskeijan valtaus on armeijalle äärimmäisen tärkeä symbolinen voitto, sillä Isis-järjestön voidaan katsoa saaneen alkunsa kyseisessä moskeijassa.

Isis valtasi Mosulin vuonna 2014 ja järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ilmoitti moskeijassa islamilaisen kalifaatin syntymisestä.

Abu Bakr al-Baghdadi.
Isis-järjestön johtaja Abu Bakr al-Baghdadi.ISIS / EPA

Taistelut ovat tuhonneet pahoin Mosulin historiallista vanhaakaupunkia. Myös Nurin moskeija ja sen kuuluisa, vuonna 1172 valmistunut kallellaan ollut minareetti tuhoutui räjähdyksessä viime viikolla.

Irakin armeija ja sitä tukeva liittouma syyttävät kulttuurihistoriallisesta tuhosta Isisitä. Järjestö puolestaan sanoo moskeijan saaneen osuman liittouman pommista.

Isis ajettu nurkkaan

Irakin armeijan ja sitä tukevan liittouman hyökkäys Mosulin vapauttamiseksi on kestänyt yhdeksän kuukautta. Tässä vaiheessa Isisin tilanne on epätoivoinen.

Terrorijärjestöllä on hallussaan enää parisen neliökilometriä vanhankaupungin ahtaita kujia. Saarretussa kaupunginosassa saattaa silti olla vielä jopa 100 000 siviiliä sodan keskellä äärimmäisen vaikeissa oloissa.

Vaikka taistelut jatkuvat katkerina, Irakin armeijan tiedottaja ehti jo julistaa televisiossa islamilaisen valtion kaatuneen.

Taisteluita seuraavan BBC:n toimittajan mukaan (siirryt toiseen palveluun) Isis-taistelijat yrittävät parhaansa mukaan paeta kaupungista. Toimittajan mukaan kaupungin kujilla näkyy karvamyttyjä, kun taistelijat ovat ajaneet pois pitkät partansa ennen kuin ovat pyrkineet liittymään pakenevien siviilien joukkoon.

Lähteet: AP, AFP