1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Karjalan tasavalta

"Juopot hajaantuvat, kun partio tulee" – Anna Fjodorova joukkioineen varjelee venäläiskylän rauhaa perjantaisin

Vapaaehtoisten kansalaispartio valvoo järjestystä karjalaisessa Prääsän kylässä. Kyläjohtajan mielestä malli kannattaisi levittää muuallekin.

Prääsän kansalaispartio toimii poliisin apuna. Kuvassa vasemmalta Nastja Deshina, poliisikapteeni Juri Gubarev ja kansalaispartion johtaja Anna Fjodorova. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Mikä kävelee Prääsän kylänraitilla ja sillä on punainen käsivarsinauha? Vastaus: kansalaispartio.

Petroskoista nelisenkymmentä kilometriä Suomeen päin on Prääsän kylä, jossa ei tähän saakka ole ollut suomalaismatkailijalle mitään nähtävää. Nyt voisi ollakin, sillä kylässä toimii Karjalan tasavallan ainoa kansalaispartio.

Kyseessä on vapaaehtoisjoukko, johon kuuluu kaikkiaan 12 kyläläistä. Punaisin käsivarsinauhoin varustautunut ryhmä toimii pareina, jotka poliisin apuna valvovat yleistä järjestystä kylässä.

Kansalaispartiota johtavan Anna Fjodorovan mukaan kaksi vuotta toimineen ryhmän motivaatio on korkealla.

– Me elämme tässä kylässä, ja täällä ovat myös meidän lapsemme. Haluamme, että kylässä olisi puhdasta ja rauhallista.

Partiolla käyttöä vain kahtena päivänä viikossa

Rauhallinen on se sana, joka ehkä parhaiten kuvaa elämää 3 500 asukkaan Prääsässä. Kylän kaduilla näkyy vain muutama ihminen, eivätkä autotkaan muodosta risteyksissä jonoja.

Prääsän poliisissa työskentelevä kapteeni Juri Gubarev on rehellinen ja tunnustaa, että kylän rauha ei ole ainakaan kokonaan katupartion ansiota. Kylässä on näet lähtökohtaisestikin vähän rikollisuutta.

– Käytämme partioita vain perjantaisin ja lauantaisin, jolloin on enemmän juoppoja ja katurikollisuutta. Toiminnan laajentamisesta arkipäiville ei olisi vastaavaa hyötyä, Gubarev arvelee.

Hänen mukaansa partiolle voisi olla enemmän käyttöä isossa kaupungissa. Silloin tarvetta saattaisi olla myös arkisin.

Olen joutunut joskus täyttämään paperit, saattamaan henkilön kotiinsa ja keskustelemaan hänen kanssaan.

Nastja Deshina

Kansalaispartion johtaja puolestaan uskoo, että partiointi Prääsässä on tuottanut tulosta.

– Kylässä on nyt puhtaampaa ja ryyppypaikoilla on vähemmän juopottelua. Ne pelästyvät, kun partio tulee, ja hajaantuvat, Fjodorova myhäilee.

"Katupartiointi kelpaisi muillekin"

Kansalaispartion jäsenet ovat saaneet poliisilta partioinnissa tarvittavan koulutuksen. Partiolla ei ole kuitenkaan virallista asemaa, eikä sen jäsenille opeteta esimerkiksi voimakeinoja. Partion tehtävänä on toimia tarvittaessa todistajana sekä puuttua Venäjällä kiellettyyn julkiseen juopotteluun.

Aina pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä, vaan asia voi mennä astetta virallisemmaksi. Näin on käynyt partiossa mukana olevalle Nastja Deshinalle.

– Olen joutunut joskus täyttämään paperit, saattamaan henkilön kotiinsa ja keskustelemaan hänen kanssaan, Deshina luettelee.

Prääsän kyläjohtaja Aleksandr Karpov on oman kylän kansalaispartiostaan selvästi ylpeä. Hän toivoo, että partiointi ei jäisi pelkästään Prääsään.

– Tämä täytyy levittää koko Karjalaan ja Venäjälle. Ihmiset liittyvät rauhan säilyttämiseksi mielellään tällaiseen partioon, hän uskoo.