Hyppää sisältöön

Beach Boysin käänteentekevä klassikko kuullaan tänään kokonaan Porissa – levyä edelsi hermoromahdus

Porin Kirjurinluodon lavalle astuu illalla hauras Brian Wilson, jonka nuoruuden sävellys muutti rock'n'rollin suuntaa.

Brian Wilson esiintymässä Montreux'n Jazz Festivaaleilla heinäkuussa 2017. Kuva: Cyril Zingaro / EPA

Rock'n'rollin historiassa on levyjä, joita pidetään käänteentekevinä. Brian Wilsonin Beach Boysille säveltämä Pet Sounds on yksi tällainen.

Pet Sounds on voittanut tunnettujen musiikkilehtien Mojon ja New Musical Expressin kaikkien aikojen levy -äänestyksen. Rolling Stone -lehden listalla se oli kakkosena heti Beatlesin Sgt. Pepperin jälkeen.

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva Wilson yhtyeineen esittää levyn kokonaisuudessaan tänä iltana Pori Jazzissa Kirjurinluodon päälavalla. Lisäksi luvassa on sikermä kuuluisia surffibiisejä.

Wilson jättäytyy pois kiertueilta

Sinänsä on jo pieni ihme, että Brian Wilson ylipäänsä yhä kiertää maailman esiintymislavoja. Hän on kärsinyt pitkään mielenterveysongelmista, joiden yksi ilmenemismuoto on se, että Wilson on vältellyt esiintymistilanteita.

Brian Wilson sai hermoromahduksen vuonna 1965. Kiertue-elämä ja samanaikainen säveltäminen olivat liikaa. Tilannetta pahensi se, että Wilson oli monen muun aikalaisensa tavoin löytänyt huumeet.

– LSD:n kaltaiset huumeet vaikuttivat Brianiin poikkeuksellisen voimakkaasti, koska hän kärsi jo valmiiksi mielenterveysongelmista. Ne olivat hänelle yksinkertaisesti liikaa. Se on yksi surullisimmista vaiheista yhtyeemme historiassa, on bändikaveri ja Wilsonin serkku Mike Love muistellut.

Seurauksena oli, että Brian Wilson jatkoi bändin jäsenenä ja keskeisenä säveltäjänä, mutta ei enää keikkaillut. Myönteinen puoli asiassa oli se, että Wilson saattoi nyt keskittyä säveltämiseen. Vuosi hermoromahduksen jälkeen valmiina oli Pet Sounds -levy.

The Beach Boys eli Dennis Wilson, Mike Love, Al Jardine, Carl Wilson ja taustalla Brian Wilson 1960-luvun alussa. Kuva: Everett Collection / AOP

Vettä karttava rantapoika

Beach Boys perustettiin Kaliforniassa vuonna 1961. Kyseessä oli "perheyritys", sillä bändin muodostivat kolme Wilsonin veljestä Brian, Dennis ja Carl, heidän serkkunsa Mike Love, yhteinen ystävä Al Jardine sekä muutaman vuoden kuluttua bändiin liittynyt Bruce Johnston.

Tuosta kokoonpanosta Porissa nähdään Wilsonin ohella ainoastaan Jardine.

Erottamaton osa Beach Boysia on tietenkin surffaus. Bändin jäsenet asuivat rannan tuntumassa, joten oli luontevaa kuvata elämää, jota he elivät. Hauska ja hieman yllättäväkin yksityiskohta tosin on se, että Beach Boyseista vain Dennis Wilson oikeasti harrasti surffausta. Brian Wilson on sen sijaan kertonut pelkäävänsä vettä.

Surfin', Surfin' safari, Surfin' U.S.A. -laulujen nimet kertoivat, mistä niissä on kyse. Laulut olivat kepeitä ralleja lainelautailusta, hauskanpidosta, auringosta ja autoilusta. Tunnusomaista oli myös moniääninen lauluharmonia – jokainen bändin jäsen osasi ja sai laulaa.

Brian Wilsonin mielessä alkoi kuitenkin lukuisten hittibiisien jälkeen väikkyä ajatus yhtenäisemmästä kokonaisuudesta, levystä, jolla olisi ehkä joku teema. Tämä oli 60-luvun puolivälissä vallankumouksellinen ajatus pop-musiikissa. Muun muassa Beatles päätyi samaan vasta Beach Boysin jälkeen.

Brian Wilson esiintymässä Montreuxin Jazz Festivaaleilla heinäkuussa 2017. Kuva: Cyril Zingaro / EPA

Pään sisäiset äänet

Kun muu bändi kiersi maailmaa, Brian Wilson hautautui studioon ja alkoi kokeilla, mitä vempaimista saisi irti. Yhtäkkiä hänellä oli aikaa ja rahaa toteuttaa visioitaan. Wilson haali ympärilleen joukon studiomuusikoita, jotka pystyivät toteuttamaan hänen pään sisäiset äänensä. Pet Sounds -levyllä kuullaan isoa orkesteria siinä missä kiskojen kolinaa ja koiran haukuntaa.  

Beach Boysin suunnanmuutos aiheutti myös närää. Mike Love ei voinut ymmärtää, miksei serkkupoika jatkanut surffilaulujen säveltämistä – nehän myivät yhä kuin häkä.

Myös Capitol-levy-yhtiö oli tyytymätön. Al Jardine on kutsunut Capitolia markkinointifirmaksi, joka ei tiennyt, mitä tehdä Pet Sounds -levyn kanssa.

Markkinamiesten ratkaisu oli julkaista heti Pet Sounds -levyn jälkeen kokoelma Beach Boysin parhaita – selkeämpää epäluottamusta uutta hakevaa bändiä kohtaan on vaikea keksiä.

Kävi kuten levy-yhtiö uumoili: Pet Sounds ei myynyt Yhdysvalloissa lainkaan samaan tahtiin kuin surffi- ja autoilulevyt.

Britanniassa levy sen sijaan nousi listojen kärkeen. Myös kriitikot ja musiikin ammattilaiset ymmärsivät Pet Soundsin arvon. John Lennon ja Paul McCartney saivat Pet Soundsin tuoreeltaan kuultavakseen ja McCartneyn kerrotaan ylistäneen God Only Knows -kappaletta ylittämättömäksi pop-sävellykseksi.

Seuraavana vuonna Beatles julkaisi Sgt. Peppers Lonely Hearts Club -levynsä ja tie oli lopullisesti auki taiteellisesti kunnianhimoiselle rock'n'rollille.

Lähteenä käytetty muun muassa dokumenttia Klassikkoalbumit: Pet Sounds.

.
.