1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Aikansa kohuelokuva – miksi tätä "vaarallista" elokuvaa ei olisi saanut tehdä

Niskavuoren naiset -elokuva ei noudattanut totuttua kotimaisen elokuvan kaavaa, jossa avioliiton rikkonut toinen nainen kohtasi yleensä onnettomuutta muodossa tai toisessa. Elokuva joutuikin sensuurin hampaisiin.

elokuvat
Niskavuoren naiset elokuvasta kuva
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Ensimmäisen Niskavuori-elokuva kuvaukset alkoivat Hauholla Rukkoilan kylässä 80 vuotta sitten. Elokuva aiheutti valmistuttuaan valtaisan kohun. Sitä pidettiin suorastaan vaarallisena elokuvana.

Vuonna 1938 kuvattu Niskavuoren naiset määrättiin esityskieltoon. Se purettiin vasta kun tuotantoyhtiö Suomi-Filmi suostui tekemään siihen vaaditut leikkaukset.

Poistettavaksi vaadittu kohtaus oli nykypäivän mittapuun mukaan varsin viaton. Ei seksiä eikä alastomuutta.

Elokuvatutkija Sisko Rytkösen mukaan todellinen syy vaatia kohtauksen poistamista saattoi olla elokuvassa kuvattu luvaton suhde.

– Leikattavaksi vaadittu kohtaus oli vain tekosyy saada tällainen niin sanotusti moraaliton elokuva pois markkinoilta.

Elokuva ei noudattanut totuttua kotimaisen elokuvan kaavaa, jossa avioliiton rikkonut toinen nainen kohtasi yleensä onnettomuutta muodossa tai toisessa. Rytkönen kertoo, että niissäkin elokuvissa, joissa liiton hajotti toinen mies, naiselle oli tapana käydä ennemmin tai myöhemmin huonosti.

Nainen istuu riihen edessä penkillä.
Tutkija Sisko Rytkönen sanoo, että kohujen valjastaminen markkinointiin osattiin jo 1930-luvulla.Petri Lassheikki / Yle

– Suomalaisten elokuvien juonenkulut tahtoivat olla naisten kannalta julmia.

Niskavuoren naiset -elokuvassa Niskavuoren nuori isäntä, Aarne Niskavuori (Tauno Palo) rakastuu nuoreen opettajattareen Ilona Ahlgreniin (Sirkka Sari) ja jättää vaimonsa ja lapsensa. Elokuvan lopussa opettaja on raskaana.

– Avioton äiti näytettiin onnellisena, mikä oli ennenkuulumatonta kotimaisessa elokuvassa. Sellaista ei saanut näyttää.

Rytkönen kuvailee, että poistettavaksi vaaditussa kohtauksessa Niskavuoren nuori isäntä ja opettaja ovat sängyllä täysissä pukeissa.

– Kuva oli kasvolähikuva. Alastomuudesta ei ollut missään nimessä kysymys. Myös kohtauksen keskustelut olivat viattomia.

Kohtauksesta saatiin kuitenkin aikaan kunnon kiista. Rytkönen kertoo, että Valtion filmitarkastamo vaati, että kohtaus poistetaan sopimattomana. Suomi-Filmi ei suostunut siihen. Rytkönen kertoo, että asian puinti jatkui korkeammassa instanssissa, Valtion filmilautakunnassa.

Niskavuoren naiset elokuvasta kuva
Niskavuoren vanhaemäntä.Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Lautakunta oli samaa mieltä tarkastamon kanssa.

Lopulta Suomi-Filmi suostui poistamaan kohtauksen pitkin hampain. Rytkönen kertoo, että filmiyhtiö osasi myös taitavasti käyttää sensurointia elokuvan markkinoinnissa. Lehdistö levitti kohun koko kansan tietoisuuteen.

– Elokuva sai kohusta ilmaista mainosta. Enpä ihmettele, jos Suomi-Filmin herrat olisivat siellä ajatelleet, että otetaanpa tällaisesta tekaistusta kohusta markkinointiin vetoapua.

Nykyään kohuun tarvitaan Mannerheim

Nykypäivän vertailukohdan etsiminen Niskavuoren naiset -elokuvan nostattamalle kohulle ei ole aivan helppoa. Joitain esimerkkejä Rytkönen kuitenkin löytää. Mannerheimista on saatu aikaa kaksikin kohua.

– Ensin oli tämä animaatioelokuva Uralin perhonen, jossa Mannerheim esitettiin homoseksuaalina. Sehän herätti aivan hirvittävän haloon. Siitä kirjoitettiin lehdissä ja ruodittiin televisiossa. Siitä oikeasti loukkaannuttiin.

Rytkönen kertoo, että 1930-luvulla oli voimassa säännökset, joiden mukaan kansallisia instituutioita tai merkkihenkilöitä ei saanut halventaa eikä juuri kritisoidakaan.

– Siinä mielessä ajat eivät ole hirveästi muuttuneet. Kyllähän Mannerheim on ollut ja on edelleen joillekin ihmisille sellainen, jos ei nyt pyhä, niin koskematon hahmo. Siitä ei saa tehdä mitään tuollaista.

– Tämän animaation jälkeen tuli vielä Ylen tuotanto, jossa Mannerheim oli tummaihoinen. Kyllähän sekin koettiin niin, että se oli Mannerheimin häpäisyä.

Rytkönen keksii vielä pari potentiaalista elokuvakohun aihetta lisää.

– Jos sotaveteraaneihin kajottaisiin epäkunnioittavasti. Myös uus Tuntematon sotilas -elokuva voi olla altis uusille elokuvakohuille.

Lue seuraavaksi