Orpo sote-uudistuksesta: "Tässä on tehty niin hyvää työtä kuin on osattu"

Hallituksen käyttämät asiantuntijat näyttivät yhtiöittämiselle vihreää valoa, Petteri Orpo sanoo. Perustuslakivaliokunta oli eri mieltä.

sote-uudistus
Petteri Orpo
Valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi sote-asiaa eduskunnassa 29. kesäkuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo olisi perustuslakivaliokunnan lausunnosta huolimatta edelleen valmis pitämään kiinni sote-uudistuksen alkuperäisestä aikataulusta, jonka mukaan lait astuisivat voimaan tammikuussa 2019.

– Minusta pitää olla tavoite ja siitä pidetään kiinni. Jos joku osoittautuu mahdottomaksi, niin sitten mietitään, mutta minä olen aina optimisti, Orpo sanoi toimittajille eduskunnassa ennen kyselytuntia.

Sote- ja maakuntauudistuksen projektinjohtaja Tuomas Pöysti arvioi STT:lle aikaisemmin, että maakuntavaalien järjestäminen alkuperäisen aikataulun mukaan tammikuussa ei ole mahdollista, mikäli valinnanvapaus tarvitsee uuden lausuntokierroksen. Aikataulussa pysyminen vaatisi Pöystin mukaan tuolloin hallituksen eri esitysten käsittelyn eriyttämistä.

Orpo ei ajatukselle lämpene.

– Minusta tämä on paketti, kuten perustuslakivaliokunnan puheenjohtajakin totesi. Tätä on käsiteltävä kokonaisuutena.

Esityksessä perustuslain kanssa ongelmia aiheutti erityisesti vaatimus yhtiöittämisestä. Orpon mukaan lait on perustuslakivaliokunnan esiin nostamista ongelmista huolimatta tehty huolella.

– Kyllä tässä on tehty niin hyvää työtä kuin on osattu. Yhtiöittämiskysymyksessä hallituksen käyttämät asiantuntijat näyttivät vihreää valoa, mutta perustuslakivaliokunta päätyi toiseen ratkaisuun.

Hallituspuolueiden johtotrio, eli Orpon lisäksi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja kulttuuriministeri Sampo Terho (uv.) kokoontuvat käsittelemään sote-uudistuksen seuraavia askelmerkkejä huomenna.

Orpo sanoo toivovansa, että hallitus perehtyy perustuslakivaliokunnan lausuntoon huolella ja hahmottelee erilaiset etenemispolut.

Lue lisää aiheesta:

Perustuslakivaliokunta: Sote-uudistuksen valinnanvapausmallissa suuria ongelmia – yhtiöittäminen ristiriidassa perustuslain kanssa

Sote-ministerit pitävät edelleen kiinni alkuperäisestä aikataulusta: "Sote toteutetaan tammikuussa 2019"

Hallituspuolueiden johtotrio koolle – mitä maakuntavaalien aikataululle tapahtuu?

Analyysi: Keskeneräinen ei tule valmiiksi teeskentelemällä valmista – Soten loputon kiire kostautuu taas