1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Taide yhdisti lappilaistanssijan ja sukuaan Afganistanista Rovaniemelle paenneen elokuvaohjaajan

Yhteisen videoteoksen esikuva löytyi Rovaniemen asukastuvalta.

taide
tanssija Pia Lindfors ja elokuvaohjaaja Najib Samim
tanssija Pia Lindfors ja elokuvaohjaaja Najib SamimUula Kuvaja / Yle

Kabulin yliopistossa ohjausta ja teatteritaidetta opiskellut Najib Samim on sukunsa ensimmäinen korkeakoulutettu. Osa synnyinseudulla Kunduzissa asuvista sukulaisista on uhannut toistuvasti hänen henkeään.

– He eivät hyväksyneet opiskeluani, koska ajattelivat että tuon länsimaisia ajatuksia kylään ja muutan nuorison ajatusmaailman, Samim kertoo.

Afgaanimiehen vaimo on kuvanveistäjä, mitä monet pitivät muslimille täysin sopimattomana. Pariskunta pakeni Kabulista joulukuussa 2014. Seuraavana päivänä Ranskan kulttuuri-instituuttiin tehtiin itsemurhaisku kesken teatteri-esityksen. Useita Samimin taiteilijatuttavia kuoli ja loukkaantui.

– Jos olisin ollut vielä Kabulissa, olisin varmasti ollut esityksessä, mies toteaa nyt. Ennen pakoaan hän ehti tehdä viiden vuoden ajan musiikkivideoita ja mainoksia omassa yrityksessään. Suurin osa Samimin taiteilijatutuista on paennut maasta. Hän arvioi, että sadasta ehkä kymmenkunta on yhä Afganistanissa.

Monitaideyhdistys Pisteen projekti antaa voimaa tilanteessa, jossa niskassa on kielteinen turvapaikkapäätös. Maahanmuuttovirasto totesi päätöksessä, että miehen tulisi vaihtaa ammattia ja palata Afganistaniin. Sitä Samim ei aio tehdä, vaan on valittanut päätöksestä ja toivoo, että saisi pitää ammattinsa ja tehdä työtä Suomessa.

Haasteena rytmien yhteensovittaminen

"Artist Colleagues for Unity"-projektissa nuoria suomalaisia sekä hiljattain Suomeen tulleita taiteilijoita opastettiin suomalaiseen taidekenttään, kerrottiin alan järjestöistä ja apurahamahdollisuuksista. Kolme projektiin valittua työparia toteutti teoskokonaisuuden Rovaniemen asukasyhdistyksen asukkaiden kanssa.

Samimin ja tanssija Pia Lindforsin videoteoksen ja performanssin esikuva on vaikeuksia kokenut rovaniemeläismies. Hän jää teoksessa tunnistamattomaksi toiveensa mukaisesti.

– Afganistanissa me ilmaisemme asiat suoraviivaisesti, emme abstraktisti. Tajusin, että Pian epäsuora tapa on sittenkin parempi, Samin kertoo alun taiteellisista ristiriidoista.

Tanssija Pia Lindfors oppi afgaaniohjaajalta mielenmalttia.

– Sekin oli mielenkiintoinen haaste, että oma rytmini on hektinen ja nopea ja työparini rytmi oli rauhallisempi. Toisaalta ajatukset saivat muhia kauemmin eikä tullut heti tehtyä sitä, mikä ensimmäisenä tuli mieleen, mikä saattaisi olla minulle ominaista, Lindfors tunnustaa.

Tanssija käsikirjoitti videoteoksen

Tässä projektissa tanssija ei tanssinut omien laskujensa mukaan kuin joitakin sekunteja. Sen sijaan hän haastatteli, käsikirjoitti ja suunnitteli äänimaailmaa.

– Videoteoksen käsikirjoittamisessa ja koreografian rakentamisessa on ainakin minun mielestäni niin paljon samoja asioita. Minulle tanssi on liikettä ja äänikin on liikettä, niin kuin liikkuva kuvakin.

Lindfors kertoo nauttivansa saadessaan tehdä jotain, jota ei ole ennen tehnyt.

– Jos joku asia kiinnostaa, saatan heti hypätä ja lähteä tekemään sitä. Matkan varrella sitä ajattelee että olisiko pitänyt miettiä kaksi kertaa, mutta jotenkin sitä kuitenkin pääsee maaliin asti.

Projektissa mukana olleiden taitelijaparien muotokuvia, videoteoksia ja ääniteoksia on esillä Galleria Napassa Rovaniemellä.

Lue seuraavaksi