Oppositio grillasi hallitusta sote-aikataulusta: "Haluaisin tietää, oletteko lukeneet sen lausunnon kunnolla?"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei vastannut Antti Lindtmanin (sd.) hänelle esittämään kysymykseen sote-uudistuksen "poliittisesta sopimuksesta".

sosiaali- ja terveyspalvelut
Ilkka Kantola
Ilkka Kantola (sdp) eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä 29. kesäkuutaMarkku Ulander / Lehtikuva,

Hallituksen sote-uudistukseen vihkiytyneet ministerit joutuivat tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla vastaamaan oppositiopuolueiden tiukkoihin kysymyksiin uudistuksen aikataulusta.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi aiemmin tänään, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valinnanvapauslain mallissa on useita perustuslain kannalta ongelmallisia asioita. Valiokunnan mielestä muun muassa uudistuksen epärealistinen käyttöönottoaikataulu on ongelmallinen.

Tänään, tässä ja nyt yksityiskohtaisen jatkovalmistelun täsmällisen aikataulun kertominen on täysin mahdotonta.

Juha Rehula

Hallitus kiirehti tiedottamaan jo kesken perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuuden, että aikataulusta pidetään kiinni ja sote- ja maakuntauudistus toteutetaan 1.1.2019.

– Arvoisa pääministerin sijainen, kun perustuslakivaliokunta selvästi toteaa, että suunniteltu aikataulu vaarantaa vakavasti kansalaisten oikeuden riittäviin palveluihin, mihin perustuu hallituksen aikataulun pitäminen ennallaan, kysyi Ilkka Kantola (sd.) pääministerin sijaisena toimineelta valtiovarainministeri Petteri Orpolta (kok.).

Orpolle osoitettuun kysymykseen vastasi kuitenkin peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.). Hänen mukaansa hallituksen piirissä on ollut aikaa perehtyä perustuslakivaliokunnan lausuntoon vasta neljän tunnin ajan.

– Tänään, tässä ja nyt yksityiskohtaisen jatkovalmistelun täsmällisen aikataulun kertominen on täysin mahdotonta, Rehula sanoi.

– Se, mikä on mahdollista on, että me tavoittelemme päivää, jota on tavoiteltu hallituksen ensimmäisestä päivästä lukien, ja se päivä on 1.1.2019, Rehula jatkoi.

Rehulan lisäksi myös Petteri Orpo (kok.) ja kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) vakuuttivat, että uudistus on edelleen tulossa voimaan vuoden 2019 alussa.

Henriksson: Miten hallitus voi sanoa pitävänsä kiinni aikataulusta?

Moni opposition edustaja kuitenkin ihmetteli hallituksen aikeita pitää kiinni soten aikataulusta perustuslakivaliokunnan lausunnosta huolimatta.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kysyi, miten hallitus voi sanoa niin tiukasti pitävänsä kiinni aikataulusta, jos perustuslakivaliokunnan lausuntoon ei kerran ole vielä edes ehditty perehtyä.

Nyt haluaisin tietää, oletteko lukeneet sen lausunnon kunnolla ja oletteko valmiita ottamaan opiksi siitä.

Anna-Maja Henriksson

– Hallitus sanoo, että on syytä lähteä siitä, että uudistus toteutuu 1.1.2019. Samalla sanotte, että ette vielä ole ehtineet paneutua tähän perustuslakivaliokunnan lausuntoon. Nyt haluaisin tietää, oletteko lukeneet sen lausunnon kunnolla ja oletteko valmiita ottamaan opiksi siitä, mitä tässä lausunnossa esitetään, Henriksson tiedusteli.

Rehula selitti ehtineensä lukea lausunnon ponnet ja muutaman viimeiseen kappaleen, jossa olennaiset asiat ovat.

Lindtman: Hallituksen poliittinen sopimus jyräsi alkuperäiset tavoitteet

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puolestaan arveli, että hallituksen sisällä tehty poliittinen sopimus jyräsi soten alkuperäiset tavoitteet. Lindtman luetteli perustuslakivaliokunnan esiin nostamia ongelmia: "pakkoyhtiöittäminen pois, valinnanvapaus uusiksi, aikataulun voimaanpano uusiksi, julkisen tuotannon kielto pois".

Te annoitte tämän esityksen, koska tämä teidän tekemä poliittinen sopimus valinnanvapaudesta ja maakunnista jyräsi soten alkuperäiset tavoitteet.

Antti Lindtman

– Nämä asiathan olivat tiedossa jo silloin, kun hallitus antoi tätä esitystä. Siitä huolimatta hallitus antoi esityksen. Minkä johtopäätöksen tästä voi vetää? Te annoitte tämän esityksen, koska tämä teidän tekemä poliittinen sopimus valinnanvapaudesta ja maakunnista jyräsi soten alkuperäiset tavoitteet, Lindtman tykitti.

Hän tiedusteli ministeri Orpolta, aikooko tämä pitää kiinni "tästä poliittisesta sopimuksesta, joka tekee uudistuksesta mahdottoman".

Lindtmanin kysymykseen ei kuitenkaan vastannut Orpo vaan Rehula.

– Tämän uudistuksen ja muutoksen keskeiset tavoitteet ovat ihan ennallaan, Rehula vakuutti.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei osallistunut kesän viimeiseen kyselytuntiin Kiinan-matkansa takia. Seuraava kyselytunti pidetään syksyllä Eduskuntatalossa.