Trumpin käytös Twitterissä pöyristyttää – mollasi naistoimittajaa vähä-älyiseksi ja verta vuotavaksi

Trumpin mukaan Mika Brzezinski valui uutenavuotena verta kasvojenkohotusleikkauksen jäljiltä.

Donald Trump
Donald Trump
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyökännyt toistuvasti mediaa vastaan viime päivinä.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa poliitikot molemmista pääpuolueista ovat tuominneet presidentti Donald Trumpin twiitit, jossa hän lyttäsi kahta televisiotoimittajaa poikkeuksellisen rajusti.

Etenkin naistoimittaja Mika Brzezinskin älyä ja ulkonäköä koskevat haukut ovat pöyristyttäneet poliitikkoja.

Trump kirjoitti tiistaiaamuna Twitterissä, että Brzezinskin ja Joe Scarborough'n aamuohjelmassa oli kuulema puhuttu hänestä ikävästi.

Sen jälkeen hän kuvasi Brzezinskiä hulluksi ja vähä-älyiseksi ja Scarborough'ta psykopaatiksi jatkaen, että kaksikko oli yrittänyt turhaan juhlistaa uuttavuotta hänen kanssaan.

Trump väitti Brzezinskin vuotaneen tuolloin paljon verta kasvojenkohotusleikkauksen jäljiltä.

"Voisitteko lopettaa"

Trumpin twiiteille ei juuri löytynyt puolustajia poliitikkojen joukosta. Edustajainhuoneen republikaaneja edustava puhemies Paul Ryan kutsui kommentteja sopimattomiksi.

– Haluaisimme parantaa keskustelun sävyä ja arvokkuutta, mitä tämä ei tietenkään auta, Ryan sanoi.

– Voisitteko lopettaa. Tämä ei ole normaalia eikä virkanne arvon mukaista, twiittasi taas republikaanisenaattori Ben Sasse.

Etenkin naispoliitikot ovat ilmaisseet järkytyksensä.

– Tämä ei käy. Naispoliitikkona minua arvostellaan usein ulkonäköni takia. Meidän pitäisi voimauttaa naisia, sanoi republikaanipuoluetta edustava edustajainhuoneen jäsen Lynn Jenkins Twitterissä.

Demokraattipoliitikkojen kieli oli odotetusti kovempaa. Edustajainhuoneen demokraatteja johtava Nancy Pelosi kutsui twiittejä räikeän seksistisiksi.

Myös toimittajien työnantaja, uutiskanava NBC tuomitsi presidentin kielenkäytön.

– On surullista Amerikan kannalta, että presidentti käyttää aikaansa kiusaamalla, valehtelemalla ja oksentamalla pikkumaisia henkilökohtaisia loukkauksia sen sijaan, että hän tekisi työtään, kanavan tiedottaja Lorie Acio sanoi.

Valkoinen talo puolustautuu

Valkoisen talon apulaistiedottaja Sarah Huckabee Sanders puolusti presidentin käytöstä.

– Ohjelman tekijät ovat hyökänneet häntä vastaan henkilökohtaisesti monta kertaa. Presidentillä on tapana maksaa samalla mitalla. Hän ei antaudu liberaalin median, liberaalin mediaeliitin, Hollywoodin tai kenenkään muun kiusattavaksi, Huckabee Sanders sanoi uutiskanava Foxille.

Myös presidentin puolison Melania Trumpin tiedottaja puolusti presidenttiä. Hän sanoi, että kaikki tietävät Donald Trumpin iskevän voimalla takaisin, kun häntä vastaan hyökätään.

Mika Brzezinski.
Mika Brzezinski 23. helmikuuta 2014.AOP

On epäselvää, mikä sai presidentin tölvimään toimittajia. Muutamaa tuntia ennen twiittejä Brzezinski oli arvostellut ohjelmassa Trumpin käytöstä ja epäillyt hänen mielensä tasapainoa. Omien sanojensa mukaan Trump ei kuitenkaan enää katso ohjelmaa.

Trump on aiemminkin mollannut toimittajakaksikkoa. Hän on arvostellut tällä viikolla toistuvasti televisiokanavia ja sanomalehtiä syyttäen niitä valeuutisten levittämisestä.

Lähteet: AP, Reuters