Myrsky iskee: Merelle jopa 7-metrisiä aaltoja – katokset, teltat ja puut voivat irrota

Merivartiosto kehottaa välttämään veneilyä etelässä.

sää
Säänurkka: Tuuli yltyy perjantaina etelässä jopa myrskyksi
Säänurkka: Tuuli yltyy perjantaina etelässä jopa myrskyksi

Ilmatieteen laitos lupaa perjantaiksi maan etelä- ja keskiosaan kovaa puuskittaista tuulta. Tuuli voi yltyä myrskyksi asti pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella.

Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi kertoo, että tuuli voimistuu perjantaina aamulla ja se on voimakkaimmillaan iltapäivällä. Tuuli voi puhaltaa etenkin puuskissa 21 metriä sekunnissa.

– Voimakkaimmat tuulet pysyvät etelärannikolla. Maa-alueilla tuulenpuuskien keskimääräinen nopeus on noin 15 metriä sekunnissa aina Tampereelle saakka, kertoo Kotakorpi.

Merkitsevä aallonkorkeus voi nousta tuulen myötä pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella neljään metriin. Yksittäiset aallot voivat olla Kotakorven mukaan paljon korkeampiakin, ehkä jopa seitsemän metriä.

– Etenkin pohjoisella Itämerellä voi tulla aika korkeita aaltoja, koska tuuli pääsee puhaltamaan koko Suomenlahden pituudelta, Kotakorpi sanoo.

Kotakorven mukaan puuskittainen kova tuuli saattaa aiheuttaa vahinkoja maa-alueilla.

– Kovassa puuskassa katokset, teltat ja yksittäiset puut voivat irrota, mutta nämä tuulenpuuskat tuskin aiheuttavat kauhean suurta vaaraa, Kotakorpi sanoo.

Veneet hyvin kiinni

Meripelastusjohtaja Tommi Karppi Suomenlahden merivartiostosta ennakoi, että myrsky voi lisätä pelastustehtäviä. Karppi kuitenkin sanoo, että merivartiosto päivystää perjantaina tavanomaisella vahvuudella.

– Veneilijöille tietysti voi nyt sanoa, että kannattaako sinne lähteä veneilemään jos ei ole aivan pakko. Myös rannalla olevat veneet kannattaa kiinnittää hyvin, että ne eivät ajelehtiessa aiheuta meille turhia etsintöjä, Karppi neuvoo.

Maa-alueilla kovasta tuulesta ei tarvitse kärsiä pitkään, koska ennusteen mukaan tuuli laantuu viimeistään illan ja yön aikana. Merellä tuuli pysyy voimakkaana vielä pitkälle lauantaihin.

Kartta
Yle Sää