Herätys: Kesän vilkkain festariviikonloppu alkaa, hallitus taas soten ääressä ja etelässä puhaltaa navakka tuuli

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Yleisöä Haloo Helsinki! -yhtyeen keikalla Seinäjoen Provinssirockissa torstaina 29. kesäkuuta.
Yleisöä Haloo Helsinki! -yhtyeen keikalla Seinäjoen Provinssirockissa torstaina 29. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Kesäfestareiden superviikonloppu käynnistyy – sadattuhannet osallistuvat

Tuska, Pride, Suviseurat, Provinssi, Guns N'Roses. Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu on kesän vilkkain festariviikonloppu. Tapahtumat saavat liikkeelle reippaasti yli 200 000 ihmistä. Festareiden kirjo on myös erittäin laaja.

On iskelmää, heviä, hengellisyyttä ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Mutta kuka onkaan Helsingissä lauantaina esiintyvä maailman kuuluisin Makkonen?

Sotessa palataan piirustuspöydälle – hallitusjohto kokoontuu iltapäivällä

Perustuslakivaliokunnan eilisen lausunnon jälkeen soten valmistelu meni osin uusiksi. Hallituspuolueiden johtotrio, eli Kiinasta palannut pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja eurooppaministeri Sampo Terho (uv) kokoontuvat tänään iltapäivällä käsittelemään asiaa.

Perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset valinnanvapauslakiin ovat kuitenkin sen verran suuria, että ilman uutta lausuntokierrosta tuskin selvitään. Silloin laki olisi valmis aikaisintaan marraskuussa.

Sana soten kirjaimet sekaisin.
Yle Uutisgrafiikka

Verkkokalastus alkaa Saimaalla – kuutit vaarassa

Saimaannorpan suojelemiseksi säädetty verkkokalastuskielto päättyy huomenna Saimaalla. Erityisesti nuoret kuutit ovat vaarassa hukkua kalaverkkoihin, sillä ne eivät osaa varoa vaaroja aikuisnorppien tapaan. Poikaset voivat olla myös liian heikkoja pyristelemään irti verkoista.

Saimaannorppa
Ismo Pekkarinen / AOP

Näin suojaat lapsesi auringolta – pienimmät eivät tarvitse lainkaan aurinkorasvaa

Aurinkosuojan valitseminen pienelle lapselle voi tuottaa päänvaivaa. Tarjolla on lukuisia tuotemerkkejä sekä kemiallisia että fysikaalisia suojia.

Ensisijaisesti pikkulapset pitäisi suojalta suoralta auringonvalolta vaatteilla, tai pitää heidät kokonaan varjossa. Lapset viettävät paljon aikaa ulkona, ja noin neljännes koko eliniän aurinkoaltistuksesta kertyy jo alle parikymppisenä.

Äiti laittaa aurinkorasvaa lapselleen.
AOP

Kolmen miljoonan kävijän Pride-festivaali Madridissa

Madridissa jatkuu tänään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen WorldPride 2017 -juhla. Viisi päivää kestäviin juhlin on osallistumassa peräti kolme miljoonaa kävijää. Festivaali levittäytyy museoihin, teattereihin, urheilukentille ja baareihin. Lauantaiksi ennakoidaan kaikkien aikojen suurinta Pride-paraatia. Toimittajamme kertoo juhlatunnelmista paikan päällä.

Myrsky iskee Suomenlahdelle

Ilmatieteen laitos lupaa perjantaiksi maan etelä- ja keskiosaan kovaa puuskittaista tuulta. Tuuli voi yltyä myrskyksi pohjoisella Itämerellä ja Suomenlahdella. Tuuli voimistuu perjantaina aamulla. Maa-alueilla tuuli laantuu viimeistään illan ja yön aikana, merellä tuuli pysyy voimakkaana vielä pitkälle lauantaihin.

Tarkemmat säätiedot löytää osoitteesta yle.fi/saa.

Nainen ja sateenvarjo naamalla
AOP