Trumpin maahantulokielto astui voimaan – vastustajat arvostelevat lähisukulaisuuden ahdasta määritelmää

Syyrialaiset, sudanilaiset, somalialaiset, jemeniläiset, iranilaiset ja libyalaiset eivät voi enää saada viisumia Yhdysvaltoihin ilman läheistä suhdetta Yhdysvaltoihin.

Maahantulokielto
Sadat ihmiset osoittivat mieltään Trumpin maahantulokieltoa vastaan New Yorkin kaduilla 29. kesäkuuta.
Sadat ihmiset osoittivat mieltään Trumpin maahantulokieltoa vastaan New Yorkin kaduilla 29. kesäkuuta. Spencer Platt / AFP

Presidentti Donald Trumpin kiistelty määräys rajoittaa maahantuloa kuudesta muslimienemmistöisestä maasta on tullut voimaan.

Syyriasta, Sudanista, Somaliasta, Jemenistä, Iranista ja Libyasta tulevilta viisuminhakijoilta edellytetään tästä lähtien läheistä sukulaisuus- tai liikesuhdetta Yhdysvaltoihin. Määräys on voimassa 90 päivää.

Maahantulorajoitukset koskevat kuuden nimetyn maan lisäksi kaikista maista tulevia pakolaisia.

Tarpeeksi läheisten suhteiden rajaaminen on herättänyt arvostelua.

Lähisukulaisiksi määritellään vanhemmat, lapset, puolisot, miniät, vävyt, sisarukset ja ottolapset ja puolison lapset. Sen sijaan isovanhemmat, lapsenlapset, sisarusten lapset ja kihlattu eivät ole oikeutettuja hakemaan viisumia, ulkoministeriön ohjeissa linjataan.

Lisäksi hakemusperusteeksi kelpaa liike- tai työsuhde.

Lentokentillä pelätään kaaosta

Arvostelijoiden mukaan kiellossa lähisukulaisuus on määritelty liian ahtaasti. Havaijin osavaltio on jo pyytänyt selvennystä säännöksiin.

– Isovanhempani kasvattivat minut, joten on käsittämätöntä, että he eivät olisi lähisukulaisiani, sanoi arabiyhdistyksen johtaja Rama Issa uutistoimisto AFP:lle.

Issa oli saapunut John F. Kennedyn lentokentälle auttamaan mahdollisen kaaoksen varalle. Näin kävi tammikuussa, jolloin kielto astui ensimmäistä kertaa voimaan.

Siirtolaisten oikeuksia ajavat aktivistit ja lakimiehet olivat aikeissa kokoontua lentokentille varmistaakseen, että kieltoa koskevien maiden kansalaiset, joilla on voimassa oleva viisumi, pääsevät maahan.

Ensimmäisten säännöksen voimaantulon jälkeisten tuntien aikana lentokentiltä ei kuitenkaan ollut raportoitu ongelmista.

Määräyksiä arvosteltu sekaviksi

Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi Trumpin jo pitkään ajaman maahantulokiellon maanantaina. Vastoin alkuperäistä esitystä oikeus rajasi kiellon ulkopuolelle ne, joilla on yhteyksiä perheeseen tai yhteisöön Yhdysvalloissa.

Maahantulokielto oli ollut jäädytettynä maaliskuusta asti alemmissa oikeusasteissa tehtyjen päätöksien vuoksi. Kiellon oli katsottu olevan valtion puuttumista uskonnonvapauteen.

Korkeimman oikeuden päätöstä on pidetty merkittävänä voittona presidentti Trumpille.

Se ei ole kuitenkaan hiljentänyt arvostelua ja mielenosoituksia. Demokraattileirissä on kritisoitu paitsi määräystä sinänsä, myös sen sekavina pidettyjä yksityiskohtia.

– Vain tunteja ennen kuin perustuslainvastainen kielto astui osittain voimaan, hallinnon viranomaiset olivat haluttomia tai kykenemättömiä tarjoamaan kongressille järkeviä vastauksia siitä, ketä kielto koskee, sanoi demokraattien kongressiedustaja Bennie Thompson.

AFP, AP