Mittava rokotetutkimus käynnistyy Beninissä suomalaisten koehenkilöiden voimin – "Tavallaan toivoo, että ei saa ripulia"

Sadat suomalaiset suuntaavat Länsi-Afrikkaan lomailemaan – ja samalla käytännössä odottamaan, saavatko turistiripulitartunnan.

rokotteet
Afrikkaan sijoittuvaan suomalaiseen ripulirokotetutkimukseen osallistuva toimittaja Jussi Nygren studiossa kertomassa tulevasta matkasta 30. kesäkuuta.
Joukko suomalaisia matkustaa Länsi-Afrikan Beniniin osallistumaan ripulirokotetutkimukseen. Tavoitteena on ennen kaikkea saada rokote kehitysmaiden alle 5-vuotiaille lapsille. Professori Anu Kantele on jo paikalla Beninissä vastaanottamassa turisteja, joista yksi on Ylen toimittaja Jussi Nygren.

Mittava ripulirokotetutkimus käynnistyy Länsi-Afrikan Beninissä pian, kun ensimmäiset suomalaiset vapaaehtoiset lähtevät paikan päälle lomailemaan ja testaamaan rokotetta.

– Ensimmäinen ryhmä on täällä maanantaina, kertoi rokotetutkimuksen vetäjä, professori Anu Kantele Helsingin yliopistosta Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Kaiken kaikkiaan tutkimus kestää vuoden. Sen aikana on tarkoitus rokottaa 800 vapaaehtoista suomalaista.

– Puolet saa tutkimusrokotteen ja puolet lumerokotteen. Tutkittava tai rokotteen antaja eivät tiedä, kumpi rokote annetaan, Kantele kertoo paikan päältä Beninistä.

Rokotteella pyritään nujertamaan ETEC-bakteeri, joka on yksi neljästä pahimmasta ripulikuolemien syistä. Ripuliin kuolee tropiikin köyhissä maissa joka vuosi puoli miljoonaa alle viisivuotiasta lasta.

– Projektin ihan perimmäisenä tavoitteena on saada rokote ei vain matkailijoille vaan ennen kaikkea kehitysmaiden alle 5-vuotiaille lapsille, Kantele selventää.

Puolet saa tutkimusrokotteen ja puolet lumerokotteen. Tutkittava ei tiedä, kumpi rokote annetaan.

Anu Kantele, professori

Tutkimuskeskus Beninissä valmistui helmikuussa. Paikan päälle on pitkin kevättä tuotu materiaalia ja tarvikkeita.

– Viimeisten lähetysten pitäisi saapua tänään. Kovasti täällä valmistellaan ja odotetaan tulijoita.

Rokotteen testaaminen on Helsingin yliopiston, Göteborgin yliopiston ja Johns Hopkins -yliopiston yhteistyöprojekti.

"Rokotteella on mahdollisuus pelastaa henkiä"

Yle Tieteen toimittaja Jussi Nygren on yksi tutkimukseen osallistuvasta vapaaehtoisista. Hän lähtee paikan päälle ensimmäisten joukossa sunnuntaina.

– Tällä rokotteella, jota testataan, on mahdollisuus pelastaa henkiä. Tietysti on kiva myös päästä kertomaan suomalaisille tarinaa rokotetutkimuksesta, hän valottaa lähtönsä syitä.

Nygren on jo ehtinyt antaa näytteitä ja saada rokotteet. Hän ei muiden tutkittavien tavoin tiedä, onko saanut tutkimusrokotetta vai lumerokotetta.

– Nyt sitä koko ajan varmaan tunnustelee matkan aikana, että olikohan se lumelääkettä vai rokotetta, hän virnistää.

Tavallaan toivoo, että ei saa ripulia, mutta tämä tutkimushan onnistuu ainoastaan, jos osa tutkittavista saa sen.

Jussi Nygren, toimittaja

Nygren kuvaa tunnelmiaan ristiriitaisiksi: normaalistihan kaikki haluavat välttyä turistiripulilta.

– Tavallaan toivoo, että ei saa ripulia, mutta tämä tutkimushan onnistuu ainoastaan, jos osa tutkittavista saa ripulin. Silloin voidaan osoittaa, että onko rokote tehokas vai ei.

Hänen matkaansa voi seurata muun muassa Yle Tieteen verkkosivuilla.