1. yle.fi
  2. Uutiset

Savusaunassa palvattua lihaa saanee jatkossakin – Suomi hakee pysyvää poikkeuslupaa EU:n raja-arvoihin

EU:n tiukentuneet säännöt asettavat tarkat raja-arvot savustamisesta syntyville pah-yhdisteille. Kaikki perinteiset liha- ja kalasavustamot eivät pysty alittamaan arvoja.

Kalan ja kalatuotteiden savustus
Savukinkku saunapalvi Korpela Kivikylä Makuliha palvisaunakinkku savusaunapalvi palvikinkku
Päivi Meritähti / Yle

Suomi hakee EU:lta pysyvää poikkeuslupaa perinteisesti savustettujen tuotteiden raja-arvoille. Komissiolle perjantaina lähtevä hakemus koskee sekä liha- että kalatuotteita.

Pysyvä poikkeuslupa sallisi EU:n raja-arvoja hieman korkeammat määrät PAH-yhdisteitä.

Suomen väliaikainen poikkeuslupa on päättymässä syksyllä. Tämä on herättänyt epävarmuutta muun muassa savustettuja kinkkuja perinteisin menoin valmistavissa palvaamoissa, sillä vielä alkuvuonna uutisoitiin, ettei Suomella olisi halua hakea poikkeuslupaa EUn: säännöille.

Ratkaisu syksyllä?

Päätöstä hakemuksen kohtalosta odotetaan komissiolta syksyn aikana.

– Toki nykyinen väliaikainen poikkeuslupa jatkuu niin kauan kuin hakemus pysyvästä luvasta on käsitelty, kertoo elintarvikeylitarkastaja Elina Pahkala maa- ja metsätalousministeriöstä.

Pahkalan mukaan päätös pysyvän poikkeusluvan hakemisesta tehtiin jo maaliskuussa, mutta kevään ja alkukesän aikana on hiottu vielä perinteisen savustuksen määritelmiä.

– Mahdollinen pysyvä poikkeus koskee lihaa ja lihatuotteita sekä erityisesti pienistä kaloista tehtyjä kalatuotteita. Toki myös kokonaisina savustettuja kaloja.

EU asettaa tarkat raja-arvot savustamiselsta syntyville pah-yhdisteille niiden terveyshaittojen vuoksi. Osa perinteisistä savustamoista ei pysty näitä raja-arvoja alittamaan.

Lue seuraavaksi