Hyppää sisältöön

Supisuomalainen kebab-perinne jatkunut raahelaisessa katukuvassa katkeamatta jo vuosikymmeniä

Suomeen 1980-luvun alussa rantautunut kebab valloitti maan muutamassa vuodessa. Tänään moni kebab-paikka on joko ketjuravintola tai ulkomaalaisten omistuksessa. Raahessa luotetaan paikallisiin perinteisiin.

Tuula Autio kokoaa kebabannosta raahelaisen Take Away-katukeittiön ravintolassa 28.6.2017.
Raahelaisen katukeittiön kebab-valmistetaan paikanpäällä paahdettavasta lihasta. Perheyritys on toiminut nykyisellä paikallaan jo vuodesta 1989 lähtien. Nykyiset yrittäjät ovat pitäneet paikkaa vuodesta 1998 lähtien.

RAAHE Raahen seudulla on syöty paikallista kebabia kohta 30 vuotta.

Liisa Metso perusti seutukunnan ensimmäisen kebab-grillin, Madonnan, Pattijoelle vuonna 1988 yhdessä poikansa Keijo Metson kanssa. Grillille löytyi pian uusi omistaja, mutta edelleen se toimii samalla paikalla ja Madonnakin on nimessä säilynyt. Nykyinen yrittäjä Heli Tervonen on pyörittänyt grilliä vuodesta 2 000.

Raahen toinen kebab-perinteen jatkaja on Katukeittiö Take away, jonka Madonnan myyneet Metsot perustivat vuonna 1989. Vuonna 1998 Take away -grillin uusiksi omistajiksi tulivat Vesa Pukkila ja Tuula Autio.

Ajatus katukeittiön ostamisesta lähti itämään Tuulan ollessa edellisten omistajien aikana grillillä töissä.

Me päätettiin, että jatketaan tätä samalta pohjalta eikä ruveta tätä muuttamaan ja siitä on pidetty kiinni

Tuula Autio

– Oltiin silloin jo Vesan kanssa yksissä ja päätettiin, että ostetaan pois. Samalla me päätettiin, että jatketaan tätä samalta pohjalta eikä ruveta tätä muuttamaan ja siitä on pidetty kiinni, kertoo Tuula Autio.

Yrittäjäksi ryhtyminen oli kummallekin iso askel. Vesa Pukkilalle se tarkoitti myös alan vaihtoa. Mies kun on alun perin metallimies, vaikka kotosalla onkin tullut kokkailtua harrastuspohjalta.

Tuulan mukana alan vaihto kuitenkin onnistui, kun molemmilla oli tavoitekin sama: säilyttää tuttu katukeittiön henki ja luottaa käsityön voimaan.

Joskus turistit sanovat, että ovat tunnin hakeneet tätä paikkaa, mutta niillähän on vaan nälkä yltynyt, kun ovat vihdoin löytäneet perille

Vesa Pukkila

Katukeittio Take awayn sijainti Raahen sisääntulotien poskessa ei liikepaikkakonsultteja juuri hurmaa. Se sijaitsee kahden liiketalon välissä pihan puolella ja sielläkin vielä kulman takana.

Kanta-asiakkaat paikalle löytävät, mutta satunnaisemmille kulkijoille polun löytäminen kebab grillissä pyörivän lihavartaan äärelle on jo haasteellisempaa, vaikka iso kyltti näkyykin – jos sitä osaa etsiä oikeasta suunnasta.

– Joskus turistit sanovat, että ovat tunnin hakeneet tätä paikkaa, mutta niillähän on vaan nälkä yltynyt, kun ovat vihdoin löytäneet perille, naureskelee grillin toinen omistaja Vesa Pukkila hyväntahtoisesti.

Entinen metallimies Vesa Pukkila siirtyi ruokapuolen yrittäjäksi silloisen tyttöystävänsä Tuula Aution houkuttelemana. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Molemmissa Raahen katukeittiössä annoksiin tuleva liha valmistetaan ja paahdetaan edelleen itse omassa vartaassa.  Se tietää lisää työtä ja niinpä moni kebab-keittiö tyytyykin nykyisin teollisesti valmistettuihin ja pakasteessa valmiina odottavaan kebabiin.

Jos tätä alkaisi teollisesti valmistamaan niin siitä varmasti makukin kärsisi. Siinä pysyy semmoinen kotitekoinen tuntuma, kun tekee kaiken itse

Tuula Autio

– Muut tekee taideteoksia, mutta tämä on meidän taideteos tämä kebab, Vesa runoilee ja Tuula on samoilla linjoilla.

– Jos tätä alkaisi teollisesti valmistamaan niin siitä varmasti makukin kärsisi. Siinä pysyy semmoinen kotitekoinen tuntuma, kun tekee kaiken itse, Tuula sanoo.

Välillä yrittäjäpariskunnan mielessä on käynyt myös toiminnan laajentaminen. Ajatuksesta on kuitenkin luovuttu, koska silloin työstä olisi kadonnut se käsityöleima, Tuula Autio ja Vesa Pukkila sanovat. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Vesan vastuulla on vartaassa kypsennettävän kebablihan valmistaminen. Reseptiä mies ei suostu paljastamaan, mutta tiettävästi se on uskollinen vanhoille perinteille eli juontaa juurensa jo katukeittiön alkuvuosiin.

– Itse maustan ja myllään lihan. Käsittelyn jälkeen liha laitetaan tuohon vartaaseen pötkylän muotoon, on ainoa minkä Vesa kebabista kertoo.

Lihaa yhteen vartaaseen kuluu 12 kiloa ja päivän mittaan tiskin yli ojennettavissa ruoka-annoksissa lihaa menee kaupaksi muutaman vartaallisen verran.

Sehän tuo sitä omaa eksotiikkaa ja makua ruokaan, kun saa sen pinnan sopivan rapsakaksi

Vesa Pukkila

– Siitä lihasta leikataan aina vain se pinta pois ja sehän tuo sitä omaa eksotiikkaa ja makua ruokaan, kun saa sen pinnan sopivan rapsakaksi.

– Siinä on sitten kaikki elementit kohdallaan.

Mutta kebab-annos kaipaa kyytipojaksi myös oman kastikkeen. Myös kastikkeet tehdään paikan päällä ja myös niiden resepteistä löytyy katukeittiön oma perinne. Tuulan vastuulla olevia kastikevaihtoehtoja on kuusi miedoista tulisimpaan maanjäristys-kastikkeeseen.

Katukeittiö on tyypillinen noutoruokapaikka. Asiakaspaikat täyttyvät lähinnä lounasaikaan. Kuva: Paulus Markkula / Yle
.
.