Väärää rahaa ja kansainvälisiä huijareita – Tapahtumat Sunny Car Centerin ympärillä muuttuvat yhä oudommiksi

SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma kiistää konkurssipesän vaateet Sunny Car Center -jutussa. Vastineessaan Ritaluoma esittää hurjia esimerkkejä rahoituksenhaun vaiheista.

Sunny Car Center
Sunny Car Centerin mainostolppa
Timo Leponiemi / Yle

Sunny Car Centerin toimitusjohtaja Markku Ritaluoma on asianajajansa välityksellä esittänyt vastineensa SCC:n yhteen konkurssipesän kolmesta haastehakemuksesta. Tässä haastehakemuksessa haetaan Ritaluomalta ja toiselta SCC:n hallituksen jäseneltä Iisakki Kiemungilta yhteisvastuullisesti reippaasti yli kuuden miljoonan euron korvauksia. Ritaluoma kiistää vaateet. Kiemunki on tehnyt samoin jo huomattavasti aiemmin.

Haastehakemuksen korvausvaateet perustuvat siihen, että julkisselvittäjä Jorma Tuomaalan mukaan maksukyvytön yhtiö vei ulkomaille noin kuusi ja puoli miljoonaa euroa yhtiön rahoja. Markku Ritaluoman mukaan ulkomaille viedyt rahat eivät olleet Sunny Car Centerin rahoja, vaan muualta tulleita varoja, jota vain kiersivät SCC:n tilien kautta. Näin ollen SCC:n rahoja ei Ritaluoman mukaan ulkomaille viety.

Kansainvälisiä huijareita

Markku Ritaluoman vastine on erikoista luettavaa. Hakiessaan rahoitusta autokauppayhtiöönsä Ritaluoma kumppaneineen on tavannut omien sanojensa mukaan huikean määrän ihmisiä eri puolilla Eurooppaa. Luettelosta löytyy sellaisia nimiä kuin Abdal Rahaman Malik, Philippe Darian, Alexander Zulemaro, Maan Waheed Abdul Al-Sanea, Lola Nsimba, ja Mark Wilson, joka omien sanojensa mukaan edusti Sambian entisen presidentin leskeä Regina Chilubaa.

Ritaluoma maksoi näille henkilöille erilaisia rahasummia olettaen, että heidän kauttaan autokauppakeskus saisi tarvittavat kymmenet miljoonat eurot. Kuten tunnettua, rahaa ei sijoittajilta koskaan SCC:lle herunut.

Ritaluoma vakuuttaa toimineensa koko ajan yhtiönsä Sunny Car Centerin eduksi. Vastineessaan Ritaluoma kertoo, että vasta myöhemmin selvisi, että hän ja SCC olivat joutuneet kansainvälisen, erittäin taidokkaasti toteutetun huijauksen uhriksi.

Väärää rahaa ja väärennös

Sveitsiläisessä hotellissa Ritaluoma luovutti miljoona euroa Philippe Darianille ja sai laukullisen rahaa vastineeksi. Siinä piti olla 7-8 miljoonaa euron sijoitus autokauppaan, mutta pian kävi ilmi, että rahat olivat väärennettyjä. Ritaluoma kertoo menneensä heti poliisiasemalle tekemään rikosilmoituksen. Sveitsissä on vastineen mukaan vireillä poliisitutkinta asiasta.

Usko ei Ritaluomalta tähän tapaukseen loppunut. Puolisen vuotta myöhemmin SCC:n tileiltä maksettiin Alexander Zulemarolle lähes 87 000 euroa 20 miljoonan euron investoinnin takuumaksuna. Zulemaro toimitti Barclays Bankin asiakirjan, siitä, että kyseiset 20 miljoona ovat pankin hallussa sijoitusta varten. Valitettavasti asiakirja oli väärennös.

Markku Ritaluoma
Liikemies Markku RitaluomaVille Välimäki / Yle

Yksi kolmesta haastehakemuksesta

Markku Ritaluoman vastine on yksi kolmesta julkisselvittäjä Jorma Tuomaalan Kanta-Hämeen käräjäoikeudelle antamasta haastehakemuksesta.

Ensimmäinen koskee noin 320 000 euron vaadetta konkurssipesälle. Tässä vastaajina ovat Hämeenlinnan kaupungin yhtiö, Markku Ritaluoma, Iisakki Kiemunki ja kolmas SCC:n hallituksen jäsen. Ainakin kaupunki, Markku Ritaluoma ja Iisakki Kiemunki ovat kiistäneet tämän vaateen.

Toisen mukaan Sunny Car Centerin ylivelkaisesta konkurssipesästä on viety velkojien tavoittamattomiin ulkomaille noin kuusi ja puoli miljoonaa euroa. Tässä haastehakemuksessa vaaditaan miljoonakorvauksia yhteisvastuullisesti sekä Markku Ritaluomalta että hallituksen toiselta jäseneltä Iisakki Kiemungilta.

Markku Ritaluoman tuore vastine koskee juuri tätä haastehakemusta.

SCC:n hallituksesta helmikuussa 2014 eronnut entinen Hämeenlinnan kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki on jo aiemmin kiistänyt konkurssipesän vaatimukset. Laajassa vastineessaan Kiemunki katsoo muun muassa, että toiminta Ritaluoman kanssa oli hankalaa tai mahdotonta.

Markku Ritaluoma pimitti Kiemungin mukaan tietoja yhtiöstä ja osa tiedosta oli jälkikäteen todettuna tosiasioiden vastaisia.

Kolmas haastehakemus koskee vain Ritaluomaa. Siinä julkisselvittäjä Tuomaala vaatii Ritaluomalta vajaan 1,4 miljoonan euron takaisinmaksua konkurssipesälle. Haasteessa on kyse muun muassa Ritaluoman palkasta ja korvauksista.

Mikä Sunny Car Center?

Kesäkuussa 2010 liikemies Markku Ritaluoma kertoi rakentavansa Hämeenlinnaan Euroopan suurimman autokauppakeskuksen. Keskukselle löytyi paikka Hämeenlinnan Kirstulassa kaupunkikeskustan pohjoispuolelta. Tontille ei noussut autokauppaa, ainoastaan siitä kertova, kuuluisaksi tullut mainospylväs, joka on jo viety Lahteen.

Sunny Car Center -yhtiö haettiin konkurssiin syyskuussa 2015. Pian sen jälkeen pesälle määrättiin julkisselvittäjä. Konkurssiasiamiehen toimiston mukaan yhtiöön kohdistui tuolloin selvitystarve, joka viittasi epäselvyyksiin yhtiössä. Kun konkurssipesän rahat eivät riittäneet konkurssimenettelyn kustannuksiin, oli syytä määrätä julkisselvittäjä. Julkisselvitys tarkoittaa sitä, että konkurssimenettelyä jatketaan valtion varoin.

Konkurssiasiamiehen määräyksestä Sunny Car Centeriin tehtiin erityistilintarkastus.