1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. professorit

Alf Rehn lähtee professoriksi Tanskaan – Suomen vetoa vähentää muun muassa yliopistojen "kurjistamispolitiikka"

Åbo Akademissa johtamisen professorina työskennellyt Alf Rehn siirtyy professoriksi tanskalaisyliopistoon. Mies listaa Facebook-päivityksessään kolme asiaa, jotka vähentävät Suomen vetovoimaa.

Kuva: Yle / Parad Media

Johtamisen professori Alf Rehn jättää Åbo Akademin. Mies siirtyy innovaation, designin ja johtamisen professoriksi Tanskan Odensessa sijaitsevaan Syddansk Universitetin (SDU) tekniseen tiedekuntaan. Rehn kertoo asiasta julkisessa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun).

Rehn kuvailee uutta pestiään hauskaksi ja paikkaa jännittäväksi. Vaa'assa painaa sekin, että hänellä on pieni poika Kööpenhaminassa.

– Tarjous oli erinomainen, ja se toimii elämäntilanteeni kanssa. Olen ollut Åbo Akademilla jo tovin, enkä tässä nuorru, Rehn kirjoittaa.

Kolme asiaa vähentää Suomen vetoa ja pitoa

Samassa päivityksessä Alf Rehn listaa kolme asiaa, jotka hänen silmissään vähentävät Suomen vetoa ja pitoa.

Yksi näistä on tutkimuksen ja suomalaisten yliopistojen "kurjistamispolitiikka".

– Kuten olen aikaisemminkin todennut, se ei ole iskenyt minuun henkilökohtaisesti kovinkaan pahasti, mutta kyllä sen vaikutus yliopistojen ilmapiiriin on ihan käsinkosketeltava. Ei tämä minua pois ole ajanut, mutta ei se liioin ole suuremmin lisännyt haluani jäädä, Rehn kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Toinen on koko Suomen ilmapiiri. Rehnin mukaan maassa on paljon vihaa, kiukkua, salaliittoteorioita ja houreita sekä äänekkäitä vähemmistöjä. On vihapuheen ja aggressiivisen populismin normalisointia, byrokratiarumbaa, hitautta ja muutosvastarintaa.

– Siinä missä Suomen ilmapiiri oli ehkä jossain vaiheessa syy jäädä, tämä vetovoima on kyllä vähentynyt, Rehn kirjoittaa.

Kolmantena Rehn listaa Turun yhteydet ulkomaailmaan. Ne ovat hänen mukaansa rapistuneet siinä määrin, että se alkaa olla oikeasti ongelma.

– Jotkut haluavat Suomen rajoja kiinni, minä haluaisin Suomen (ja ennen kaikkea Turun) yhteydet paremmiksi. Suomi on pieni maa, ja jos haluaa tehdä vähänkin isompia asioita, se tarkoittaa että täytyy olla helppoa matkustella, luoda verkostoja, mennä sinne missä tapahtuu. Se alkaa Turusta käsin olla aika hankalaa, Rehn kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Rehn kirjoittaa, että mikään näistä ei ole itsessään syy siirtymiseen pois Turusta.

– En usko, että kovinkaan monet aidosti lähtevät vetämään tällaisista syistä, vaan siksi, että heille tarjotaan jotain oikeasti kiintoisaa. Mutta sen ei tulisi olla syy olla keskustelematta myös vetovoima-kysymyksistä ja siitä, miten huokutteleva Suomi tänään oikeasti on, Rehn kirjoittaa.