Saksa hyväksyi sukupuolineutraalin avioliiton

Äänestyksen sai aikaan liittokansleri Merkelin mielenmuutos.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto
Saksassa äänestettiin sukupuolineutraalista avioliitosta 30. kesäkuuta.
Saksassa äänestettiin sukupuolineutraalista avioliitosta 30. kesäkuuta. Tobias Schwarz / AFP

Saksan parlamentti, liittopäivät, on hyväksynyt lain sukupuolineutraalista avioliitosta. "Ehe für Alle" -laki hyväksyttiin äänestysluvuin 393 - 226.

Liittopäivät otti asian pikavauhtia käsittelyyn sen jälkeen, kun liittokansleri Angela Merkel ilmoitti alkuviikosta muuttaneensa kantaansa sukupuolivähemmistöjen oikeuksien suhteen.

Merkel oli aiemmin vastustanut homoseksuaalien avio-oikeutta, koska hän pelkäsi lasten kärsivän. Tavattuaan lesboparin, jolla oli useita sijoitettuja lapsia hoidettavanaan, Merkel totesi ettei huoli lasten kärsimisestä ole pätevä argumentti. Hän totesi, että homoparit voivat adoptoida lapsia.

Merkel äänesti silti "ei". Myöhemmin hän perusteli äänestyspäätöstään sillä, että hänen mielestään avioliiton pitää olla vain miehen ja naisen välinen. Hän kuitenkin toivoi, että liittopäivien ratkaisu rauhoittaa sosiaalista tilannetta.

Suurin osa Saksan puolueista kannatti sukupuolineutraalia avioliittoa. Hallituksen pääpuolueen, kristillisdemokraattisen CDU:n edustajien äänet jakautuivat ja oikeistopopulistinen AfD oli lakia vastaan.

Äänestys voi johtaa ongelmiin Saksan hallituksessa, jossa sosiaalidemokraattinen SPD on mukana. SPD:n ryhmäpuhuja Thomas Oppermann totesikin, että "päätös saattoi olla huono koalitiolle, mutta se oli hyvä ihmisille".

Liittopäivien hyväksymä laki pitää sisällään myös lasten adoptio-oikeuden.