Espoon poliisivankilassa sidottu ihmisiä vuoteeseen kasvot alaspäin – apulaisoikeusasiamies tuomitsee

Espoon poliisivankila on keskeyttänyt niin sanotun rauhoittamisvuoteen käytön sen jälkeen, kun apulaisoikeusasiamies antoi siitä viime viikolla moitteet.

poliisi
Poliisi
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Apulaisoikeusasiamies tuomitsee rauhoittamisvuoteen käytön Espoon poliisivankilassa, kertoo Ylen ruotsinkielinen toimitus Huvudstadsregionen.

Euroopan kidutuksen vastainen komitea on jo aiemmin vaatinut poliisia lopettamaan välittömästi sängyn käytön. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen mielestä sängyn käyttö on vastoin lakia.

Apulaisoikeusasiamiehen moitteiden jälkeen Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on päättänyt keskeyttää rauhoittamisvuoteen käytön toistaiseksi.

Eduskunnan oikeusasiamiehen ja apulaisoikeusasiamiehen tehtävänä on valvoa, että viranomaiset noudattavat toimissaan lakia.

Apulaisoikeusasiamies: Vuoteen käytölle ei perusteita

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Espoon poliisivankila on ainoa vankila Suomessa, jossa niin sanottu rauhoittamisvuode on ollut käytössä. Vuodetta on käytetty tapauksissa, jossa henkilön on arveltu olevan vaaraksi itselleen tai muille.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan ihminen sidotaan kiinni rauhoittamisvuoteeseen käsistä ja jaloista kasvot alaspäin. Sitomisen ajaksi hänet voidaan laittaa käsi- ja jalkarautoihin. Pajuojan raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuoteessa on suun kohdalla aukko, jonka kautta sidottu henkilö voi oksentaa. Lisäksi tämän liikkuminen saatetaan estää paksujen vöiden avulla.

– Mielestäni rauhoittamisvuoteen käyttö vaatii lääkärin arviointia. Käytännössä tämä ei ole mahdollista poliisivankilassa, Pajuoja sanoo.

Pajuojan mukaan poliisi katsoo, että nykyinen lainsäädäntö sallii rauhoittamisvuoteen käytön. Pajuoja on vastakkaista mieltä.

– Se vaatisi täsmällisemmän lainsäädännön, jossa määriteltäisiin esimerkiksi siitä, kuka päättää sitomislujuuden, kuinka sidotun vointia seurataan, ja kuinka pitkään henkilö voi olla sidottuna. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, ettei poliisivankilassa ole perusteltua käyttää rauhoittamisvuodetta, vaikka lainsäädäntöä selkeytettäisiinkin, Pajuoja toteaa.

Henkilöt sidottuina tunteja – myös alaikäisiä sidottu vuoteeseen

Apulaisoikeusasiamiehen raportti osoittaa, että rauhoittamisvuodetta on käytetty alle kymmenen kertaa vuodessa. Poliisihallituksen mielestä sitominen on ollut kaikissa tapauksissa perustelua, koska vuodetta on käytetty itsetuhoisen tai väkivaltaisen käytöksen hillitsemiseksi. Asia käy ilmi apulaisoikeusasiamiehen raportista.

Henkilöt ovat olleet sidottuina vuoteeseen 45 minuutista neljään ja puoleen tuntiin. Keskimääräinen sitomisaika on ollut alle kolme tuntia.

Vuosina 2014–2016 on ollut kaksi tapausta, joissa sidotut ovat olleet alaikäisiä. Myös näissä tapauksissa poliisihallitus pitää sitomista perusteltuna ja katsoo poliisin toimineen oikein.

Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojan mukaan rauhoittamisvuoteeseen liittyy kuitenkin suuria riskejä sidotulle.

– Ihminen ei voi käyttää aistejaan, mikä voi aiheuttaa paniikkireaktion, Pajuoja toteaa.

Poliisi: Emme käytä vuodetta tällä hetkellä

Euroopan neuvoston kidutuksen vastaisen komitean ja eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kritiikin jälkeen Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on päättänyt keskeyttää rauhoittamisvuoteen käytön toistaiseksi.

– Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on ylin lainvalvoja ja hänen päätöksiään tulee kunnioittaa. Olemme ryhtyneet välittömästi asian vaatimiin toimenpiteisiin. Rauhoittamisvuoteen käyttö on keskeytetty toistaiseksi, kertoo rikoskomisario Pekka Penttilä, valvonta- ja hälytyssektorin johtaja Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Penttilä sanoo poliisilaitoksen tekevän aloitteen lainsäädännön muuttamiseksi.

– Apulaisoikeusasiemiehen esittämä kritiikki kohdistui etupäässä lainsäädännöllisen pohjan riittävyyteen rauhoittamisvuoteen käytössä. Asiakkaiden ja viranomaisten turvallisuuden takaamiseksi, turvallisten rauhoittamistapojen käyttötarve on kuitenkin välttämätön, Penttilä sanoo.

Rauhoittamisvuodetta käytetty useita kertoja vuodessa

Rikoskomisario Pekka Penttilä sanoo, että rauhoittamisvuodetta on käytetty ”muutamia kertoja vuodessa”. Samalla hän muistuttaa, että Länsi-Uudenmaan poliisilaitos ottaa vuosittain kiinni noin 5 400 ihmistä.

Apulaisoikeusasiamies kiinnittää huomiota siihen, että rauhoittamissängystä voi olla suuria riskejä sidotun terveydelle. Pekka Penttilä torjuu huolen ja toteaa, että poliisivankila Espoon Kilossa sijaitsee aivan selviämisaseman vieressä ja selviämishoitoaseman terveydenhuollon henkilöstö saadaan ympäri vuorokauden paikalle viipymättä.

– Rauhoittamisvuoteen käyttämistarpeesta ilmoitetaan selviämishoitoaseman henkilöstölle ja terveydenhuollon edustaja saadaan paikalla viipymättä, Penttilä sanoo.

Poliisihallitus ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitos aikovat viimeistään 4. syyskuuta antaa tiedon siitä, millaisiin toimenpiteisiin apulaisoikeusasiamiehen näkemys rauhoitusvuoteen käytöstä on johtanut.

Kristian Svensson / Yle Huvudstadregionen

Juttua korjattu 30.6. klo 15:40: Rikoskomisario Pekka Penttilä sanoo alkuperäisessä jutussa, että rauhoittamisvuodetta on käytetty ”muutamia kertoja vuodessa”, ei useita kertoja, kuten yllä aiemmin väitettiin.