1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. G20-kokous

Trump ja Putin tapaavat tänään – Kehonkieli on tärkeämpää kuin asiasisältö

Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien on määrä tavata ensimmäisen kerran perjantaina Hampurin G20-kokouksessa. Olennaisinta on päämiesten henkilökohtainen kontakti.

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin ensikohtaamisessa katseillakin on merkitystä. Kuva: EPA

Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen saattaa jättää osin varjoonsa muut ajankohtaiset asiat perjantaina alkavassa Hampurin G20-kokouksessa.

Tapaamiseen on ladattu paljon odotuksia, sillä johtajat ovat tätä ennen keskustelleet vain puhelimitse.

Putin hakee hengenheimolaista

Trumpin ja Putinin ensimmäiselle tapaamiselle on jo korkea aika, toteaa vanhempi tutkija Kadri Liik. Hän on erikoistunut Venäjän ja lännen suhteisiin European Council for Foreign Relations -tutkimuskeskuksessa.

– Tärkein tapaamiseen kohdistuva odotus on kohtaaminen silmästä silmään, Liik toteaa.

ECFR:n vanhempi tutkija Kadri Liik tutkii Venäjän ja lännen suhteita. Kuva: Ave Maria Mõistlik / Creative Commons

Liikin mukaan Putin näkee Trumpissa mahdollisuuden todellisen henkilökohtaisen suhteen rakentamiseen.

– Putin lukee Trumpin vanhan ajan suorapuheisiin johtajiin. Hän on ollut huono modernimpien johtajien kanssa. En usko, että hän ja Obama ymmärsivät toisiaan kunnolla, Liik toteaa.

Kabinettitapaaminen loisi epäluuloa

Putinin ja Trumpin tapaamisen yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa lukuun ottamatta sitä, että tapaaminen on perjantaina iltapäivällä.

– On jopa arvioitu, että he tapaisivat suljettujen ovien takana eivätkä julkaisisi lehdistötiedotetta. Tämä kuitenkin lietsoisi epäilyjä diileistä suljettujen ovien takana, Liik toteaa.

Asia on herkkä, sillä käynnissä on tutkintoja Trumpin presidentinvaalikampanjan mahdollisista Venäjä-yhteyksistä. Trump tuskin ottaakaan tapaamisessa puheeksi Venäjän vaikutusyrityksiä vaaleihin ja epäiltyä demokraattipuolueen sähköpostien hakkerointia.

Jos Venäjän vaikutus Trumpin kampanjaan tunnustettaisiin, se heikentäisi Trumpin uskottavuutta presidenttinä.

– Trump yrittää sivuuttaa koko asian pysyvästi, Liik huomauttaa.

Jatkuvatko Trumpin rehvakkaat otteet?

Donald Trumpin aiemmista käytöksestä muistetaan tiukka ja pitkäkestoinen kättelyhetki Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa ja Montenegron pääministerin töniminen syrjään Nato-kokouksessa.

Trumpin ja Putinin mahdolliselle kättelylle kameroiden edessä onkin asetettu kovat ennakko-odotukset.

– Jos siellä on lehdistötilaisuus, seuraisin kehonkieltä. Sitä, miten he katsovat toisiaan ja käyttäytyvät, Liik sanoo.

Donald Trumpin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tiukka kädenpuristus herätti huomiota toukokuun lopussa. Kuva: Peter Dejong / EPA

Liik kiinnittäisi muutenkin huomiota pieniin asioihin.

– Rivien välistä lukeminen on olennaista. Mitä he sanovat lehdistötilaisuudessa ja miten tulkita sitä, Liik toteaa.

Asiasisältö jäänee laihaksi

Liik ei odota johtajien tapaamiselta konkreettista antia. Yhdysvaltain keväinen ilmaisku Syyriaan ja erimielisyydet Ukrainan tilanteesta ovat kiristäneet Yhdysvaltain ja Venäjän välejä, mutta niistä ei välttämättä keskustella ensimmäisessä kohtaamisessa.

– Ehkä he sanovat jotain Syyriasta, Liik arvelee.

Venäjällä ja Yhdysvalloilla on lisäksi erimielisyyksiä esimerkiksi Iranista ja ydinsopimuksesta, suhtautumisesta Kiinaan ja johtajavaihdoksista Lähi-idässä. Trump ei myöskään ole poistamassa Venäjä-sanktioita.

– Yhdysvaltain uusi hallinto murtaa amerikkalaisten johtamaa maailmanjärjestystä. Se ei kuitenkaan toimi Moskovan eduksi, Liik toteaa.

Liikin mukaan Putin esikuntineen ei ole voinut valmistautua tapaamiseen. Trumpin ulkopoliittisesta linjasta ei ole selvyyttä, eikä moniin tärkeisiin virkoihin ole vielä nimitetty ketään. Moskovassa ollaankin huolissaan Trumpin hallinnon epävakaudesta.

– Moskovassa ei ole tapaamiselle mitään odotuksia. He pitävät tarkoituksella matalaa profiilia, Liik toteaa.

Myös Valkoisen talon mukaan tapaamisen puheenaiheena voi olla mitä tahansa, mistä presidentit haluavat keskustella.

Valokuva tärkeä Putinille

Entinen Obaman hallinnon virkamies Julianne Smith arvioi Reutersin haastattelussa, että Putin haluaa tapaamisen Trumpin kanssa ja valokuvan enemmän kuin itse keskustelun kollegansa kanssa. Syynä on symboliikan tärkeys Putinille.

Liikin mukaan valokuva ei ole Trumpille niin tärkeä asia. Trump sai Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin ja Yhdysvaltain-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa otetusta valokuvasta huonoa julkisuutta (siirryt toiseen palveluun) toukokuussa. Venäläinen uutistoimisto julkaisi tapaamisesta yllättäen kuvia, kun taas yhdysvaltalaisia kuvaajia ei päästetty presidentin huoneeseen lainkaan.

Venäjän ulkoministeri Lavrov (vas.) ja Yhdysvaltain-suurlähettiläs Kisljak (oik.) tapasivat Donald Trumpin toukokuussa, minkä jälkeen Trumpia syytettiin tiedustelutietojen vuotamisesta. Kuva: EPA

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters, AP

Lue lisää Putinista ja Trumpista: Manipuloiva jääkiekkoilija ja arvaamaton golfari – Tällaisia Putin ja Trump ovat ihmisinä