1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalivähemmistöt

Mr. Gay Finland Rami Kiiskinen moittii seksuaalikasvatuksen tasoa – "Opetuksen laatu oli jopa heikkoa"

Rami Kiisikinen valittiin Mr.Gay Finland -kilpailun voittajaksi torstaina 29.6.2017. Kuva: Taavi Tihkan / Mr.Gay Finland

Suomen persoonallisin ja fiksuin homomies. Tätä meriittiä ja Mr. Gay Finland (siirryt toiseen palveluun) -titteliä seuraavan vuoden mukanaan kantaa helsinkiläinen Rami Kiiskinen, 20.

– Haluan kuunnella mahdollisimman monia ihmisiä tasapuolisesti ja tuoda heidän ajatuksiaan esille laajemmissa keskusteluissa. Erityisesti haluan innostaa keskusteluun vähemmistöjen vähemmistöt.

Vähemmistöjen vähemmistöillä Kiiskinen viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia ihmisiä, jotka kuuluvat myös toiseen vähemmistöön: esimerkiksi vammaisiin tai pakolaisiin.

– Erityisesti haluan korostaa yksilön rohkeutta nousta vähemmistön vähemmistöstä esille. Tiedän, että voi olla vaikeaa hyväksyä itsensä ja sen mitä on.

– Uskon, että minulla on paljon annettavaa koko sateenkaariväelle.

Ikävää huutelua kaduilla

Helsinkiläistynyt Kiiskinen vietti lapsuutensa Pohjois-Karjalassa, noin 12 000 asukkaan Liperissä.

– Pohjois-Karjalassa väestö on vanhempaa kuin esimerkiksi Helsingissä. Pienillä paikkakunnilla ja syrjäseuduilla saattaa tuntua, että siellä on ahdasmielisempää.

– Kadulla kävellessä saattoi kuulua huutelua. Vaikka huutelua voi joutua kuulemaan Helsingissäkin, tuntui huutelu jotenkin painavammalta Liperissä.

Kiiskinen olisi yläkouluikäisenä kaivannut enemmän tukea esimerkiksi koulun taholta.

Seksuaalikasvatus ja avoin keskustelu oli tosi vähäistä.

Rami Kiiskinen

– Tuntui, että seksuaalikasvatus ja avoin keskustelu oli tosi vähäistä. Myös opetuksen tiedon laatu oli paikka paikoin jopa heikkoa.

– Onhan Joensuussa tietenkin Seta, mutta toivoisin, että heidän toimintansa olisi näkyvämpää. Tuntui, että alueella oli hieman vaikeaa pärjätä.

Kiiskisen toivoo edelleen muutosta nykyisiin kouluissa ja kunnissa tarjottaviin palveluihin.

– Nuorille pitäisi olla tarjolla vertaistuellista toimintaa. Kunnilla, kouluilla ja vanhemmilla on hirveän suuri merkitys siinä, minkälaista seksuaalikasvatusta nuori saa. Asioihin pitää suhtautua avoimesti.

KORJATTU 2.7.2017 kello 11:42 nimivirhe