yle.fi-etusivu

Netin vihapuheesta voi tulla Saksassa miljoonasakko

Sananvapauden puolustajat ja useimmat asiantuntijat eivät olisi hyväksyneet lakia.

vihapuhe
nainen läppärillä
AOP

Saksan liittopäivät on hyväksynyt lain, joka määrää internetin keskustelupalstojen ylläpitäjät poistamaan vihapuheeksi luokitellun aineiston vuorokauden sisällä.

Keskustelusivustoja hallinnoivien yhtiöiden, kuten Facebookin, Twitterin ja Youtuben on poistettava laiton aineisto 24 tunnin kuluessa siitä, kun ne ovat saaneet asiasta ilmoituksen tai varoituksen. Määräyksen noudattamatta jättäminen voi tuoda enimmillään 50 miljoonan euron sakot.

Lievemmissä tapauksissa riittää, että aineisto poistetaan seitsemän vuorokauden kuluessa.

Saksassa on jo nyt yksi maailman tiukimmista lainsäädännöistä julkisen herjaamisen, vihanlietsonnan ja laittomien uhkausten estämiseksi. Myös juutalaisten joukkotuhon kiistäminen voi Saksassa tuoda vankeustuomion.

Varsinaisia oikeustapauksia on kuitenkin ollut harvoin.

Vihapuheen kieltäminen on nostattanut Saksassa kovan keskustelun sananvapauden rajoista. Ihmisoikeusjärjestöt, nettiaktivistit ja keskustelupalstoja ylläpitävät yritykset ovat vastustaneet lakia samoin kuin useimmat hallituksen kuulemat asiantuntijat, kertoo Der Spiegel -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Lain arvostelijat ovat huolissaan rajanvedosta, eli miten määritellään, mikä aineisto on laitonta ja mikä taas on hyväksyttävä sananvapauden nimissä.

Lähde: Reuters

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Liikunta

Eikö painosi laske, vaikka treenaat hiki hatussa? Se voi johtua molekyyleistä, ei laiskuudesta

Uber

Uber peitteli 57 miljoonan kuljettajan ja asiakkaan tietojen hakkerointia

Koreat

Etelä-Koreaan paennut pohjoiskorealainen sotilas tuli tajuihinsa – katso video rajanylityksestä

Ratko Mladić

Srebrenican uhri toivoo tänään tuomittavalle Ratko Mladićille täyttä rangaistusta: "Hänen tekonsa ovat pahuuden tuolla puolen"