Kansallisgallerian varainkeruu jäi selvästi tavoitteesta

Kasassa on 3,3 miljoonaa euroa, kun tavoite oli 8 miljoonaa euroa. Tänään päättyvä keräys on saamassa jatkoa.

Ateneum
Ateneumin taidemuseo.
Yle

Valtion isojen taidemuseoiden Ateneumin, Kiasman ja Sinebrychoffin varainkeruu jää selvästi tavoitteestaan. Vuonna 2014 alkaneelle keräykselle asetettiin 8 miljoonan euron tavoite, mutta kasassa on vain 3,3 miljoonaa euroa.

– Vielä keväällä näytti, että pääsemme tavoitteeseen. Lahjoittajien eli säätiöiden ja isojen yritysten päätökset ovat kuitenkin vieneet yllättävän kauan, sanoo kampanjapäällikkö Jyrki Liikanen Kansallisgalleriasta.

Keräys päättyy tänään ja summa voi vielä hieman muuttua, tuskin kuitenkaan oleellisesti.

Suurimpia lahjoittajia ovat olleet Jane ja Aatos Erkon säätiö sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto, jotka molemmat tukivat keräystä miljoonalla eurolla.

Kansallisgalleria asetti keräykselleen 8 miljoonan euron tavoitteen, koska silloin se olisi saanut valtiolta maksimimäärän eli 20 miljoonaa euroa niin sanottua vastinrahaa.

Valtio lupasi vastinrahaa kaksi ja puoli euroa kerättyä euroa kohti. Nyt vastinrahaa on tulossa 8,25 miljoonaa euroa.

Yliopistot onnistuivat paremmin

Vastaanvanlainen keräys on ollut käynnissä myös yliopistoissa. Talouselämä (siirryt toiseen palveluun)-lehden mukaan yliopistot onnistuivat keräyksessään Kansallisgalleriaa paremmin.

Moni yliopisto myös ylitti keräystavoitteet selvästi. Muun muassa Helsingin yliopisto sai kasaan 48 miljoonaa euroa, kun tavoite oli 25 miljoonaa. 14 yliopistosta vain Tampere ja Jyväskylä jäivät tavoitteistaan.

Yhteensä yliopistot keräsivät lähes 150 miljoonaa euroa, josta noin kolmannes (48 miljoonaa euroa) meni Helsingin yliopistolle.

Myös yliopistojen keräys päättyy tänään.

Keräyksille on luvassa jatkoa

Eduskunta muutti keväällä rahankeräyslakia (siirryt toiseen palveluun)niin, että Kansallisgalleria ja yliopistot saavat jatkossakin hankkia varoja toimintaansa rahankeräyksellä. Mukaan hyväksyttiin myös ammattikorkeakoulut. Määräaika rahankeräykselle asetettiin vuoden 2019 loppuun.

Lakiuudistuksen yhteydessä ei kuitenkaan päätetty vastinrahasta. Ei siis ole varmaa, saako esimerkiksi Kansallisgalleria jatkossa valtiolta lisärahaa keräämänsä rahan päälle.

Kansallisgallerian varainhankintajohta Jyri Tawast sanoo, että he jatkavat keräystä riippumatta siitä, mitä valtion vastinrahasta päätetään. Tawast arvelee, että päätös vastinrahasta syntynee syksyn aikana.