Rauhanvälityksen erityisedustajaksi nimitetty Jutta Urpilainen: Kestävää rauhaa ei voi rakentaa ilman nuoria

Urpilainen seuraa tehtävässään kansanedustaja Pekka Haavistoa.

rauhanvälitys
Jutta Urpilainen
Jutta UrpilainenPetteri Paalasmaa / AOP

Rauhanvälityksen erityisedustajaksi nimitetyn Jutta Urpilaisen mukaan naisten ja nuorten tulisi yhä enemmän olla keskeisessä osassa rakentamassa rauhaa.

– Rauhanprosessit ovat edelleen hyvin miehisiä eli me tarvitsemme myös naisia rauhanvälittäjiksi ja siinä Suomi on tehnyt hyvää työtä, mutta sitä riittää edelleen.

Urpilaisen tehtävän painopisteenä on Afrikka. Urpilainen aikoo tehtävässään myös keskittyä kehittämään rauhanvälittäjinä toimivien naisten verkostoa etenkin Euroopan unionin tasolla.

– Nyt keskeinen tulevan syksyn etappi on Euroopan ja Afrikan unionin huippukokous ja mitä siellä päätetään tehdä esimerkiksi Afrikan nuorisotyöttömyyden ratkaisemiseksi.

Huippukokous järjestetään syksyllä.

"Valinta oli aluksi yllätys"

Urpilainen kokee nimityksen luottamuksen osoituksena. Hän myöntää valinnan tulleen aluksi yllätyksenä. Urpilainen tunnustaa, että on jo vuosia ollut inspiroitunut presidentti Martti Ahtisaaren tekemästä työstä rauhanvälityksen hyväksi.

– Nyt olen tovin pohtinut asiaa ja olen hyvin innoissani tästä uudesta haasteesta, Urpilainen kertoo.

Hän uskoo, että yhteistyö ulkoministeri Soinin kanssa ja aiempi kansainvälinen työ olivat vaikuttamassa valintaan.

– Iso kysymys tulevaisuudessa Euroopalle on, mitä Afrikan mantereella tapahtuu. Tulevan kolmen vuosikymmenen aikana Afrikan väestömäärä tulee tuplaantumaan ja merkittävä osa väestöstä on alle 25-vuotiaita nuoria. Heille on hyvä luoda toivoa ja tulevaisuutta myös omassa maassaan.

Vuonna 2015 hyväksyttiin YK:n päätöslauselma koskien nuoria, rauhaa ja turvallisuutta. Sen toimeenpanossa on Urpilaisen mukaan edelleen tehtävää.

– Nuoret ja nuorisojärjestöt tulee nähdä vahvassa osassa tekemässä rauhaa.

Nuoret ja naiset mukaan käymään dialogia rauhasta

Urpilaisen mukaan yhtä keinoa Afrikan muuttopaineeseen ei ole.

– Minusta ainoa kestävä tapa estää Afrikan muuttopainetta on ratkaista ja ennaltaehkäistä konfliktit sekä luoda ihmisille uskoa tulevaisuuteen. Heille tulee antaa mahdollisuus kouluttautua. Jos maa on hauras ja ihmisillä ei ole töitä eikä toimeentuloa niin on ymmärrettävää, että ihmiset lähtevät muualta hakemaan turvaa.

Urpilaisen mukaan avaimia rauhanvälityksen dialogiin ja vuorovaikutukseen etsitään yhdessä YK:n, Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin ja Euroopan Unionin kanssa.

– Nuorten ja naisten tulee myös käydä dialogia rauhasta. On tärkeää, että yhteiskunnan eri toimijat saadaan mukaan keskustelemaan rauhasta.

Urpilainen myöntää, että pohti sitä, miten luottamustehtävän sovittaminen kansanedustajan työhön ja perhe-elämään onnistuu.

– Uskon, että asiat on sovitettavissa ja matkojen määrä on mahdollista pitää kohtuullisena. Asioita voi hoitaa paljon myös Suomesta käsin.

Nimityksen teki ulkoministeri Timo Soini. Urpilaisen tehtävä painottuu naisten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen. Nimitys on henkilökohtainen palkaton tehtävä, jota Urpilainen hoitaa kansanedustajan tehtävänsä ohella.