1. yle.fi
  2. Uutiset

Jättikeikat tarjoavat näkyvyyttä ulkomaita myöden – Hämeenlinnan konserttilakanoissa vain iso on kyllin hyvä

Kaupungin keskeisimmälle seinälle osataan jo odottaa suurkeikan teemalakanaa.

imago
Guns N' Roses lakana
Kesällä 2017 Hämeenlinnan raatihuoneen seinästä tuli läpi Guns N' Roses -henkeen tatuoitu rock-käsi.Laura Hossi / Yle

Kun varmistui, että Guns N' Roses tekee Hämeenlinnaan kesällä keikan, merkitsi se kaupungin markkinoinnille kiireisen ajan alkua. Jättikeikka on tilaisuus tarjota kaupungista myönteinen kuva valtavalle ihmisjoukolle kerralla. Sosiaalisen median kautta näkyvyys ylittää valtakunnan rajat.

Kymmenien tuhansien ihmisten massatapahtumat ovat asia, jonka myös kaupunki haluaa hyödyntää. Se tarjoaa ainutkertaisen mahdollisuuden tuoda kaupunkia esiin. Ihmiset tulevat paikalle valmiiksi hyväntuulisina hetkeksi viihtymään, ja silloin imagotyölle on otollisin hetki.

Hämeenlinnassa on järjestetty kolmena peräkkäisenä kesänä kymmeniä tuhansia ihmisiä vetävät isot konsertit.

Kantolan tapahtumapuisto sai tulikasteensa jo ensimmäisenä kesänä, kun AC/DC sai nurmikentän täyteen yleisöä. Viime kesänä konsertoi Iron Maiden, ja tänä kesänä Guns N' Roses tekee loppuunmyydyn keikan.

Joka kesä kaupungin markkinointi on keksinyt erilaisia tapoja jättää ihmisten muistiin myös Hämeenlinnan kaupunki. Esimerkiksi Iron Maiden -keikan aikaan ihmisille jaettiin hirviönaamareita.

– Konserttivieraiksi tulee paljon ihmisiä myös ulkomailta, ja sitä kautta näkyvyyttä saadaan myös ulkomaille, sanoo Linnan Kehityksen myyntipäällikkö Jonna Piiroinen Hämeenlinnan kaupungilta.

Tapahtuma näkyy koko kaupungissa

Isot konsertit näkyvät myös Hämeenlinnan kaupunkikuvassa, aina Raatihuoneen seinää myöten. Kaupunki kokee isot keikat tärkeiksi sekä kaupungin imagon kannalta, mutta myös tunnettuvuuden kasvulla on iso merkitys.

AC/DC keikkalakana
AC/DC ilmestyi kesällä 2015 Hämeenlinnan raatihuoneen ikkunaan kovalla rytinällä. Laura Hossi / Yle

Hämeenlinnassa keskeisellä paikalla olevan Raatihuoneen seinälle on levitetty joka kesä lakana. Kantolan tapahtumapuiston suurkonsertti on tullut näkyväksi myös kaupungin ydinkeskustaan.

– Idea lähti siitä kysymyksestä, että miten me elämme mukana konserttielämää yleisön kanssa, ja miten saamme Hämeenlinnaa näkyväksi. Sen piti olla jotain isoa ollakseen tarpeeksi hyvä, Jonna Piiroinen sanoo.

Lakanaa osataan jo odottaa

Raatihuoneen seinä on kaupungin näkyvin paikka. Tänä vuonna kaupunkilaiset osasivat odottaa jo odottaa sitä. Guns N' Roses -lakanan levitys keräsi paikalle runsaasti kiinnostuneita.

– Ihmiset kyselivät jo hyvissä ajoin, että mitä tänä vuonna seinälle tulee. Kuvat ja videot lakanasta levisivät somessa nopeasti, sanoo Piiroinen.

Hämeenlinnan kokoiselle kaupungille suurkonserttien hyödyt ovat isot. Saadakseen näkyvyyttä tilaisuuteen pitää kuitenkin osata tarttua. Jonna Piiroinen sanoo, että esimerkiksi Iron Maiden -keikan aikaan yleisölle jaetut naamarit olivat onnistunut keino tuoda kaupunkia esiin.

Iron Maidenin konserttilakana
Iron Maidenin maskotin Eddien käsi ujuttautui Hämeenlinnan raatihuoneen kivijalasta kesällä 2016.Laura Hossi / Yle

- AC/DC:n lakana oli ensimmäinen. Se pysäytti erilaisuudessaan ihmisiä kadulla ja herätti keskustelua. Palaute oli myönteistä ja ihmiset olivat tällaiseen huomioimiseen tyytyväisiä.

Imago eläväisenä ja huumorintajuisena kaupunkina on tärkeää.

– Näihin satsatut rahat tulevat kyllä moninkertaisesti takaisin. On hienoa, että kaupunkina lähdetään mukaan konserttifiilistelyyn, sanoo Linnan kehityksen Jonna Piiroinen.

Raatihuoneen seinään ripustettavista lakanoista vastaa mainostoimisto yhdessä kaupungin kanssa. Lakanassa olevan kuvan pitää olla helposti yhdistettävissä bändiin, mutta ihan kaikkia ideoita ei kuitenkaan voi toteuttaa.

– Lakanoista halutaan tehdä artistin itsensä näköiset. Kuitenkin esimerkiksi tekijänoikeudet asettavat hyvin tiukatkin ehdot sille, mitä voidaan tehdä ja mitä ei.

Lue seuraavaksi