Saimaan kanavassa paljastui laajamittainen ihmissalakuljetus – ihmisiä tuotu laittomasti useita kertoja

Saimaan kanavan kautta Suomeen kesäkuun alussa salakuljetetut henkilöt ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

ihmissalakuljetus
Takavarikoitu venäläinen alus
Ihmisten salakuljetukseen käytetty vene.Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannassa kesäkuun alussa paljastuneesta ihmissalakuljetuksesta kiinni jääneen venäläisen huviveneen miehistön epäillään tuoneen ihmisiä Suomeen laittomasti aiemminkin.

Veneen miehistö on edelleen vangittuna. Heitä epäillään törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Laittomasti maahantuodut ihmiset ovat viime tiedon mukaan kotoisin Jemenistä. He ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Salakuljetut 17 ihmistä ovat kuulusteluissa kertoneet joutuneensa kuljetuksen piileskelemään pienissä tiloissa. Heidät oli kätketty osittain päällekkäin ja muun muassa veneen lattian alle.

Vene ollut Suomessa aiemminkin

Rajavartiolaitoksen tutkinnassa on selvinnyt, että veneen aiemmista matkoista ainakin neljään on liittynyt ihmisten kuljettaminen laittomasti Suomeen Saimaan kanavan kautta.

Tapauksella on yhteyksiä Rajavartiolaitoksen aiemmin tutkimiin rikosasioihin, ja viitteitä myös järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Ihmissalakuljetukseen epäillään olevan osallisina muitakin henkilöitä kuin Lappeenrannassa kesäkuun 6. päivänä kiinniotetut. Taustalla epäillään olevan osittain samoja toimijoita, jotka järjestivät ihmisiä laittomasti Suomeen vuoden 2015 turvapaikkailmiön aikana.

Rajavartiolaitos tekee asian selvittämiseksi yhteistyötä Europolin ja Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n kanssa.