Kuubalaisten lentopalloilijoiden raiskaustuomiot lyhenivät hovissa, yhden syyte hylättiin

Turun hovioikeus päätti lieventää Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomioita, joita rikosoikeuden professori piti alunperin varsin kovina.

seksuaalirikokset
Kuubalaislentopalloilijat Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuussa 2016.
Kuubalaislentopalloilijat Pirkanmaan käräjäoikeudessa elokuussa 2016. Kaisu Jansson / Yle

Turun hovioikeus on lieventänyt kuubalaisten lentopalloilijoiden seksuaalirikoksista saamia tuomioita.

Alunperin Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi viiden Kuuban lentopallomaajoukkueen jäsenen syyllistyneen törkeään raiskaukseen tamperelaisessa hotellissa kesällä 2016. Abrahan Alfonso Gavilan, Ricardo Norberto Calvo Manzano, Rolando Cepeda Abreu ja Osmany Santiago Uriarte Mestre tuomittiin käräjillä viideksi vuodeksi vankeuteen. Luis Tomas Sosa Sierralle langetettiin kolmen vuoden ja kuuden kuukauden mittainen tuomio niin ikään törkeästä raiskauksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa viime syyskuussa.

Nyt hovioikeus on päättänyt lieventää käräjäoikeudessa annettuja tuomioita. Kahden osalta rikosnimike muuttui, yhden syyte hylättiin.

Abrahan Alfonso Gavilanin saama tuomio pakottamisesta seksuaaliseen tekoon on vuosi ja kolme kuukautta. Ricardo Norberto Calvo Manzanon rangaistus törkeästä raiskauksesta on kolme vuotta ja kuusi kuukautta. Rolando Cepeda Abreun tuomio raiskauksesta on kaksi vuotta ja kuusi kuukautta. Osmany Santiago Uriarte Mestren tuomio törkeästä raiskauksesta on neljä vuotta vankeutta.

Luis Tomas Sosa Sierran syytteen hovioikeus hylkäsi eli hänet vapautetaan törkeästä raiskauksesta tuomitusta rangaistuksesta.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kommentoi Ylelle viime syksynä, että käräjäoikeuden antamat vankeusrangaistukset olivat pidempiä kuin mitä samalla rikosnimikkeellä on keskimäärin tuomittu.

– Kyllä viisi vuotta on jo varsin kova rangaistus. Se on keskimääräisen rangaistustason yläpuolella, Tolvanen arvioi tuolloin.

Keskimääräinen rangaistustaso törkeästä raiskauksesta on vajaat neljä vuotta.