YK syyttää Venezuelan poliisia laittomuuksista ja mielenosoittajien kuolemista

YK painottaa, ettei Venezuelan johto saa rajoittaa kansalaisten kokoontumis- ja ilmaisunvapautta.

Venezuela
Mellakkapoliisi yritti estää hallituksen politiikkaa vastaan mieltään osoittavien ihmisten kokoontumisen Caracasissa, Venezuelassa, 29. kesäkuuta.
Mellakkapoliisi yritti estää hallituksen politiikkaa vastaan mieltään osoittavien ihmisten kokoontumisen Caracasissa, Venezuelassa, 29. kesäkuuta. Federico Parra / AFP

YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto syyttää Venezuelan turvallisuusjoukkoja laittomuuksista ja väkivaltaisuuksista.

Toimisto kertoo tuoreessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun) olevansa erittäin huolissaan tiedoista, joiden mukaan turvallisuusjoukot tekevät ratsioita asuintaloihin, suorittavat etsintöjä ilman kotietsintälupaa ja vangitsevat ihmisiä, jotta nämä eivät pääsisi osallistumaan mielenosoituksiin.

Toimet on kohdistettu erityisesti opposition kannattajiin.

Toimiston tiedotteen mukaan Venezuelan opposition järjestämissä hallituksenvastaisissa mielenosoituksissa oli 22.6. mennessä kuollut 75 ihmistä ja yli 1 400 loukkaantunut.

Hiljattain toimisto oli saanut tiedon, jonka mukaan kolme nuorta mielenosoittajaa oli kuollut turvallisuusjoukkojen väkivallan seurauksena. Kahta oli ammuttu käsiaseella ja kolmannen päähän oli tähdätty kyynelkaasukranaatti.

YK sanoo olevansa hyvin huolissaan Venezuelan korkeimman oikeuden toissa päivänä tekemästä päätöksestä aloittaa toimet maan ylimmän syyttäjän erottamiseksi virastaan. Syyttäjäviranomaiselta on myös jäädytetty pankkitilit ja häntä estetään poistumasta maasta.

YK vaatii Venezuelan johtoa ja hallitusta noudattamaan perustuslakia ja kunnioittamaan kansalaisten kokoontumis- ja ilmaisunvapautta.