1. yle.fi
  2. Uutiset

Hautausmaalle ajastimet vesiposteihin – ilkivalta aiheutti tulvan ulos alueelta

Ajastimet tulevat Pieksämäellä keskustan tuntumassa olevalle hautausmaalle.

hautausmaat
Narsisseja haudalla.
Pieksämäki on kyllästynyt ilkivaltaa hautausmaalla. Joka vuosi vesiposteja avataan ja jätetään tahallaan valumaan pitkin hautausmaata.Tarja Nyyssönen / Yle

Pieksämäki laittaa hautausmaalleen ajastimella toimivat vesipostit.

Tällä viikolla yksi Hiekkapuron hautausmaan vesiposteista oli auki niin kauan, että vettä valui ulos hautausmaan alueelta. Pieksämäen seurakunnan seurakuntapuutarhurin Mervi Muinosen mukaan syynä on ilkivalta. Tällaista ilkivaltaa on Hiekkapuron hautausmaalla joka vuosi.

Muinonen sanoo, että vettä ei kuitenkaan ole aiemmin päässyt maahan näin paljon. Kaikkiaan Hiekkapuron hautausmaalla on vesiposteja viisi kappaletta.

Muinosen mukaan virallinen päätös ajastimista tehdään ensi viikolla. Muinonen miettii alustavasti, että vesipostit voisivat avautua aamuisin vaikka kello 7 ja sulkeutua kello 22. Ilkivaltaa tapahtuu usein yöllä.

Vesipostien ajastimet tulevat Hiekkapuron hautausmaalle tämän kesän aikana.

– Työt pitää kilpailuttaa, Muinonen huomauttaa.

Pieksämäellä on viisi hautausmaata. Muille hautausmaille ei tässä vaiheessa suunnitella samanlaisia ajastimia.

Muinosen mukaan ongelmia on nimenomaan Hiekkapuron hautausmaalla, joka sijaitsee Pieksämäen keskustan tuntumassa.

Ilkivalta yhdistettiin veden katoamiseen

Pieksämäen seurakunta alkoi selvittää hautausmaalla valuvaa vettä, kun vesipostit liitettiin Pieksämäellä tällä viikolla valtavasti lisääntyneeseen vedenkulutukseen. Kukaan ei tiennyt, kuka vettä käyttää, ja mihin vesi menee.

Torstaina selvisi, että jättimäisen vedenkulutuksen todellinen syy oli lämpövoimalan uuden savukaasupesurin automaatiovika. Savukaasupesurin vesiventtiili avautui iltaisin kello 17.30 ja sulkeutui aamulla kello 8. Venttiilistä virtasi öisin maastoon vettä noin 60 kuutiota tunnissa.

Lue seuraavaksi