Taksimarkkina vapautuu: Käykö hinnoille kuin Ruotsissa vai kuten Irlannissa?

Liikenneministeriössä arvellaan hintojen keskimäärin halpenevan. Taksiliitto pitää hintojen putoamista utopiana.

taksiliikenne
Taksijono Helsingissä.
Pekka Sipola / AOP

Eduskunta hyväksyi huhtikuussa taksiliikenteen avaamisen kilpailulle, ja taksilain muutokset tulevat voimaan ensi vuonna. Tänään uutisoitiin ruotsalaisen taksiyhtiö Cabonlinen ostaneen kuljetusyritys Kovasen ja Mankkaan taksin.

Markkinayksikön johtaja Laura Eiro liikenne- ja viestintäministeriöstä arvioi Cabonlinen tulon markkinoille kirittävän kilpailua ja tuovan "uusia digitaalisia ratkaisuja".

Taksilain muutosten myötä hinnat vapautuvat ja taksien määrää ei enää säädellä. Eiro uumoilee, että asiakkaalle tämä tarkoittaa sitä, että erilaisia palveluja on entistä helpompi yhdistellä.

Miten käy hinnoittelulle?

– Hinnat vaihtelevat, kun taksa-asetus poistuu, Eiro muotoilee.

Hänen mukaansa taksimatkat halpenevat sellaisella keskimääräisellä matkustajalla, joka matkustaa eri aikoina.

– Piikkiaikoihin hinnat voivat olla kalliimpia, mutta keskimäärin hinnat halpenevat, hän uumoilee.

Matkustamisen muuttuessa yleistyy myös se, ettei enää hinnoitella kilometrejä, vaan esimerkiksi tietyllä alueella tehdään tietyn hintaisia matkoja, hän kuvailee.

Taksiliiton hallituksen puheenjohtaja Kai Anderssonin mukaan on hankala ottaa kantaa tässä vaiheessa siihen, mitä taksilla liikkuminen tulevaisuudessa maksaa.

– Muiden maiden kokemus on, että keskimääräiset hinnat nousevat. On utopiaa, että hinnat laskisivat, hän kuvailee markkinan vapauttamista.

Eiro puolestaan viittaa, että esimerkiksi Uudessa-Seelannissa ja Irlannissa hinnat laskivat.

"Ruotsissa ihmiset oppivat, mitä firmoja kannattaa käyttää"

Pääasiana Andersson näkee, että taksihintojen ilmoittamisen asiakkaalle on oltava selkeää. Hän on seurannut tarkasti Ruotsin taksialan kehitystä.

– Siellä ihmiset ovat oppineet, minkä firman autoja kannattaa käyttää. Turistilla ja satunnaisella käyttäjällä on vaikeampaa, hän luonnehtii.

Hinnoittelua ei Ruotsissa säännellä.

Viimeisimmän valmistuneen verotuksen eli vuoden 2015 tietojen mukaan liikevaihdolla mitattuna suurimpia taksiyrityksiä Suomessa olivat Kovanen, Inva-taksi Oy, Handicab ja Rapiditaxi. Kaikkiaan taksiyrityksiä oli noin 8 000. Niillä oli yhteensä runsaat 9 900 taksiautoa, Taksiliitosta kerrotaan.

Ely-keskusten mukaan Suomessa on nyt 7 600 taksiyritystä ja niillä 10 000 autoa.