1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virkamiehet

Lapin ELY-keskus: Virkamies voi jatkaa mielipide- ja Facebook-kirjoitteluaan – selvityspyyntö ei johda jatkotoimiin

Virkamies voi jatkaa aktiivista mielipidekirjoitteluaan, mutta Lapin ELY-keskus peräänkuuluttaa tarkkaa harkintaa.

Kuva: Risto Koskinen / Yle

Kemijoki Oy:n paheksunnan kohteeksi joutuneelle Lapin ELY-keskuksen virkamiehelle ei koidu seuraamuksia hänen mielipide- ja Facebook-kirjoittelustaan. Hän voi jatkaa työtehtäviään normaalisti.

Tämä käy ilmi Lapin ELY-keskuksen perjantaina laatimasta vastauksesta Kemijoki Oy:lle. ELY-keskus toteaa vastauksessaan, että kyseisen virkamiehen tehtäviin ei kuulu esittelijän eikä ratkaisijan tehtäviä.

Oma harkinta esteellisyydestä on tarpeen

Kemijoki Oy on epäillyt, että aktiivista yleisönosasto- ja Facebook-kirjoittelua vapaa-ajallaan harrastava Lapin ELY-keskuksen virkamies olisi esteellinen hoitamaan vesivoimayhtiötä koskevia asioita.

Ylijohtajan sijainen Jaakko Ylinampa Lapin ELY-keskuksesta sanoo esteellisyydessä lähtökohtana olevan, että virkamiehen tulee itse tunnistaa tilanteet, joissa hänen on syytä jäävätä itsensä.

– Meidän mielestämme virkamies ei ole ollut esteellinen hoitamaan tehtäviään. Jos eteen tulee toisenlaisia tilanteita, niin sitten katsotaan tapauskohtaisesti, miten menetellään, luonnehtii Ylinampa.

Kemijoki Oy:n toimitusjohtajan Tuomas Timosen mukaan ELY-keskuksen kanta on selkeä ja vahvistaa pelisääntöjä. (siirryt toiseen palveluun)

– Tämä on kaikkien kannalta hyvä asia. Viranomaisten kanssa asioivien tahojen, kuten meidän, on voitava luottaa virkamiesten riippumattomuuteen ja hyvän hallinnon toteutumiseen, toteaa Tuomas Timonen.

Yhtiön puolesta asian käsittely jää nyt tähän.

Virkamiehen kirjoituksia on puitu aiemmin kesäkuussa talon sisäisesti eivätkä ne ole johtaneet toimiin häntä vastaan. Tuolloin ympäristö- ja luonnonvarat vastuualueen johto on todennut virkamiehelle kirjoittelun mahdollisista seurauksista ja häntä on kehotettu huolellisuuteen mielipidekirjoituksissa.

Ympäristö- ja luonnonvarat vastuualueen johtaja Timo Jokelainen peräänkuuluttaa virkamiehiltä tarkkaa harkintaa mielipiteiden ilmaisulle. Hänen mukaansa on syytä pohtia, syntyykö niistä epäilys, että virkamies tai viranomainen olisi jäävi hoitamaan tehtäväänsä.

Palautetta on tullut valtavasti

Yle Kemin haastattelema Lapin ELY-keskuksen virkamies kertoo, että hän on saanut valtavasti palautetta nettijutun julkaisemisen jälkeen. Virkamies kertoo, että ihmiset ovat olleet hämmästyneitä ja jopa tyrmistyneitä siitä, miten valtion virkamiehiin yritetään vaikuttaa.

Häneen on kertomansa mukaan oltu yhteydessä myös Lapin yliopistosta, jossa on kiinnostuttu tapauksesta sananvapauden ja virkamiehen toimien osalta.