Ministeriöt: Lääkäreiden koulutusmääriä pitää pohtia lähivuosina uudelleen

Tällä hetkellä lääkärikoulutuksen vähentämisestä ei kuitenkaan ole suunnitelmia.

lääkärit
Lääkäri käyttää näppäimistöä.
Eeva Kuivas / Yle

Yle Uutiset kertoi 29.6. Lääkäriliiton huolesta, että Suomea uhkaa lääkäritulva. Lääkärikoulutuksen otettavien opiskelijoiden määrää on viime vuosina lisätty merkittävästi. Samaan aikaan myös yhä useampi suomalaisnuori opiskelee lääkäriksi ulkomailla.

Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksesta vastaava opetusneuvos Johanna Moisio kertoo, että koulutusmääriä päätettiin lisätä, koska lääkäreitä jää lähivuosina paljon eläkkeelle. Lääkäreiden riittävä määrä on haluttu varmistaa.

– Koulutusmäärien lisäämisessä ei ole mietitty tämän hetkistä työllisyystilannetta vaan ennakoitu ensi vuosikymmenen loppupuolta. On arvioitu eläköityvien lääkäreiden määrää ja sitä poistumaa korvattu nyt aloittavilla opiskelijoilla. Hehän valmistuvat 6-7 vuoden kuluttua.

Sote, digitalisaatio ja lääketieteen kehittyminen vaikuttavat

Moision mukaan Lääkäriliiton huoli on kuitenkin aiheellinen. Koulutuksen kannalta esimerkiksi sote-uudistuksen eteneminen on keskeinen tekijä. Jos terveydenhuollon tehtäviä jaetaan uudella tavalla, myös lääkäreiden tarvetta ja määrää pitää miettiä uudelleen. Suomessa on jo nyt kansainvälisesti verrattuna paljon lääkäreitä väestömäärään nähden.

– Lääkäripainotteinen terveydenhuoltojärjestelmä on kovin kallis. Lääkäreiden kouluttaminen on kallista. Tietysti on yhteiskunnan kannalta hyvä, jos koulutusta voidaan vähentää, Moisio sanoo.

Eläköitymisaalto kestää noin 2020-luvun puoleen väliin saakka.

ylilääkäri Teppo Heikkilä

Ylilääkäri Teppo Heikkilä sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioi, että digitalisaatio ja lääketieteen kehittyminen voivat nekin vaikuttaa lääkäritarpeeseen tulevina vuosina. Myös uusimpien ennusteiden valossa lääkäreiden koulutusmääriä on pohdittava lähivuosina uudelleen.

– Tämä eläköitymisaalto, johon on varauduttu, tulee kestämään noin 2020-luvun puoleen väliin saakka. Sen jälkeen lääkäreitä valmistuu työelämään entistä enemmän, mutta eläkkeelle ei jäädä samaan tahtiin. Vuoden 2030 tienoilla puolestaan erikoislääkäreiden määrä lähtee voimakkaaseen kasvuun, Heikkilä kertoo.

Ulkomailla opiskellaan yhä enemmän

Myös ministeriöissä on huomattu, että yhä useampi suomalaisnuori suuntaa opiskelemaan lääkäriksi ulkomaille. Varmaa ei kuitenkaan ole, palaavatko he Suomeen.

– Suurin kohdemaa on Ruotsi, sitten tulevat mm. Viro, Latvia ja Venäjä. Esimerkiksi Ruotsi on kuitenkin hyvin vetovoimainen maa myös työskennellä. Jos meillä olisi lääkäreistä ylitarjontaa, miksi nuoret palaisivat Suomeen? Ruotsin kieltä taitavat voivat työskennellä myös Norjassa, Johanna Moisio pohtii.

Sekin on kuitenkin mahdollista, että ulkomailta palaavat lisäävät merkittävästikin lääkäreiden määrää Suomessa. Siksi tätä kehitystä seurataan tarkasti. Tällä hetkellä ulkomailla opiskelee lääkäriksi arviolta 760 suomalaista. Määrä on karkeasti arvioiden kaksinkertaistunut 2010-luvun aikana.