1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kalat

Näitä kaloja pidettiin ennen herkkuna, mutta nyt ne kelpaavat vain harvalle – testaa, tunnetko järvien "roskakalat"

Samalla saat ammattilaisten vinkit siihen, missä muodossa järvikaloja voi maistaa, jos ne ovat sinulle vieraita.

kalat
Salakka ja muikku.
Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

On monta syytä, miksi järvikalaa kannattaisi syödä enemmän.

Ensinnäkin kalan syöminen monipuolisesti on terveellistä. Suomalaisten kalansyönti painottuu kuitenkin usein kasvatettuun loheen – ja vieläpä Norjassa kasvatettuun (siirryt toiseen palveluun). Kotimaisen kalan suosiminen on sekin yksi syy lisätä järvikalan syöntiä.

Lisäksi kun ammattikalastaja pyytää vaikkapa kuhaa tai muikkua, mukana on aina myös ei-toivottua sivusaalista. Joskus sitä on suurin osa saaliista. Sivusaaliina saatu särkikala päätyy usein turkiseläinten rehuksi tai jopa kaatopaikalle. Toisaalta särkikalaa nostetaan järvistä suuria määriä myös rehevöitymisen vähentämiseksi. Niinpä "roskakalan" syöminen on hyväksi paitsi kalastuselinkeinolle, myös järviluonnolle.

Testaa, tunnetko nämä järvikalat! Osa niistä on lähes kokonaan hävinnyt suomalaisten ruokavaliosta. Samalla saat ammattilaisten vinkit siihen, missä muodossa näitä vieroksuttuja kaloja voi maistaa.

Testin asiantuntijoina on käytetty ammattikalastaja Pietari Purasta, liha- ja kalatuotteita jalostavan Metzgerei Lihaniekan perustajaa Risto Heikkistä sekä kuopiolaisen ravintola Urbanin perustajaa Anssi Kantelista.

"Ennen kala oli särvin – nyt luksustuote"

Mies kokee rysää.
Pietari Puraselle lahna ja särki ovat kaloja, joita tulee muun pyynnin sivusaaliina.Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Eläkkeellä oleva Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteiden professori Atte von Wright kysyi jo vuonna 2013 (siirryt toiseen palveluun), miksi hyönteisiä pitäisi kasvattaa proteiinin lähteeksi, kun Suomen järvet ovat täynnä samaan tarkoitukseen käyvää kalaa.

Niin sanottujen roskakalojen arvostuksen noususta on puhuttu tuon jälkeen paljon, mutta kaupoissa ensimmäistä hittituotetta odotetaan yhä. Von Wright sanoo, että vaikka osa kuluttajista on kokeilunhaluisia, suurin osa ei. Uusien tuotteiden läpilyöminen on vaikeaa.

Roskakala on varmaan kuitenkin helpompi vaihtoehto kuin sirkat ja jauhomadot.

Atte von Wright

Yksi nykykuluttajaa järvikalassa häiritsevä asia on ruotokammo, sanovat ammattikalastaja Pietari Puranen ja kalajalosteita myyntiin kehittänyt Risto Heikkinen. Ruotojen pelko on heidän mukaansa syy, miksi kokonaisen kalan kysyntä on kalatiskissä huono. Ruotoisuus on erityisesti särkikalojen ja hauen haittana.

– Ja kun olen käynyt juhlissa, olen pannut merkille että savulohtakin menee fileerattuna paljon enemmän kuin kokonaisena. Ihmiset eivät osaa ottaa pyöreää kalaa! Heikkinen manaa.

Puranen jatkaa, että ihmisten suhtautumisessa järvikalaan on tapahtunut sukupolvien välillä murros. Kun vanha kansa laittoi leivälle suolasärjen selkää, nyt purkkisärkeä tarjotaan kovalla kilohinnalla supermarketin hyllyllä.

– Ennen kala oli särvin, leivänjatke. Nyt siitä on tulossa luksustuote.

Savulohtakin menee fileerattuna paljon enemmän kuin kokonaisena.

Risto Heikkinen

Professori: Kalapuikko voisi murtaa ennakkoluulot

Atte von Wright.
Sakari Partanen / Yle

Ehkä muutos takaisin on tulossa. Von Wright perustelee ajatusta sillä, että ihmisten lihankulutus on jo ylenpalttista ja vaihtoehtoisia proteiininlähteitä kaivattaisiin muualtakin kuin härkäpavusta. Järvikala ei ole ainoa ratkaisu, mutta ainakin se olisi osa ratkaisua ja vieläpä ekologisesti kestävä.

– Ja jos ajattelemme suurta kuluttajajoukkoa, niin sanottu roskakala – ja korostan niin sanottua, koska se on ihan hyvää kalaa – on varmaan kuitenkin helpompi vaihtoehto kuin sirkat ja jauhomadot.

Professori miettii, että suuren yleisön ennakkoluulot vähempiarvoisiin kaloihin murtava tuote voisi tulla vaikkapa kalapuikon muodossa. Se on ruodoton, paneroitu ja helposti syötävä. Ja onhan Apetit tuonut kauppoihin järvikalapihvin (siirryt toiseen palveluun) ja Kesko merikalasta tehdyn lahnapihvin (siirryt toiseen palveluun).

– Vaalealla kalalla on kasvava kysyntä. Ja nyt kun lohen hinta on ollut pikkuisen nousussa, kalamassakin alkaa olla kilpailukykyistä, vahvistaa Pietari Puranen.

Risto Heikkisen mielestä avain on kouluissa. Kun lapset oppivat syömään järvikalatuotteita koulussa, he eivät irvistele niille kotonakaan. Ravintola Urbanin keittiömestari Anssi Kantelinen täydentää, että kouluissa pitää muistaa opettaa myös kalojen käsittelyä.

– Muutosta on tapahtunut. Järvikalaa käytetään koko ajan enemmän, hän vakuuttaa.

Kuoretta lajiteltuna saaviin.
Kuore on yksi niistä kaloista, joita ennen laitettiin ruoaksi useammin.Riikka Pennanen / Yle

Lue myös: "Opiskelijabudjetin eväänä kuivalahnaa ja kuppikeittoja" – lukijoiden tarinat kertovat, miten suomalaisten suhde järvikalaan on muuttunut

Juttua päivitetty 3.7.:Testin alkuperäisessä versiossa toisen kysymyksen kohdalla oli video. Se ei kuitenkaan näkynyt kaikilla käyttäjillä, minkä vuoksi tilalla on nyt valokuva.

Lue seuraavaksi