1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyte: Pankin työntekijä käytti hyväkseen asiakkaiden henkilötietoja – tavoiteltu 1,5 miljoonan euron rikoshyötyä

Pankin asiakkaat eivät syyttäjän mukaan kärsineet taloudellista vahinkoa.

rikokset
Danske Bankin logo.
Ismo Pekkarinen / AOP

Viime vuonna uutisoitu Danske Bankiin kohdistunut rikossarja on edennyt syytteen nostoon. Kihlakunnansyyttäjä Tapio Mäkinen Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastosta kuvailee tapausta poikkeukselliseksi rikossarjaksi. Syyte on nostettu pankin entistä toimihenkilöä vastaan.

Vuonna 1987 syntynyttä miestä syytetään kuudesta törkeästä petoksesta ja kahdesta törkeästä kavalluksesta. Syytteiden mukaan rikoksilla on tavoiteltu yhteensä noin 1,5 miljoonan euron hyötyä.

– Tämä on varsin poikkeuksellinen juuri suuren summan vuoksi mitä tässä on tavoiteltu, Mäkinen kommentoi tapausta.

Summa on paisunut siitä, mitä tutkinnan alkutiedoissa oli – tuolloin uutisoitiin epäillyn summan liikkuvan jossakin 100 000 euron tietämillä.

Syytetty työskenteli rikosten aikaan Danske Bank Oyj:n palveluksessa Espoon Leppävaaran konttorissa. Syytteiden mukaan mies käytti asemaansa pankissa hyväkseen tehdessään rikokset.

– Varsinainen uhrihan tässä on Danske Bank, ja vahinko on käytännössä tullut yksin heille. Tässä [rikoksissa] on käytetty kahdeksan pankin asiakkaan henkilötietoja, mutta heille ei ole aiheutunut mitään vahinkoja – pankki on asian hoitanut sillä tavalla.

Rikosten tekoaika on lokakuusta 2015 vuoden 2016 elokuuhun asti. Syytetty on esitutkinnassa pääosin myöntänyt rikokset, ja hän oli lyhyen ajan tutkintavankina. Tekotapaa ei voida tarkemmin kuvailla.

– Tekotapa on sen laatuinen, että tässä vaiheessa en voi sitä tarkemmin kommentoida. Se tulee julkiseksi varsinaisessa pääkäsittelyssä. Tähän saattaa liittyä myös pankkisalaisuuden alaisia asioita, eli välttämättä tuleva rikosoikeudenkäynti ei ole kokonaan julkinen.

Kihlakunnansyyttäjä arvioi, että tapaus tulee esille Espoon käräjäoikeudessa aikaisintaan syksyllä.

Lue seuraavaksi