Hyppää sisältöön

Linnunpoikasia kuolee nyt nälkään – Hyönteisten puute ja kolea sää tappaa poikasia pesiin

Kevään ja alkukesän koleudesta ovat kärsineet sekä pönttö- että avopesijät. Tilanne ei ole toivoton, sillä esimerkiksi tiaiset pesivät useamman kerran kesässä.

Lempäälästä löydetty pönttöpesijän kuollut poikanen Kuva: Risto Salovaara / Yle

Ylen luontotoimittaja Risto Salovaara törmäsi kesämökin yli kolmeakymmentä linnunpönttöä tarkistaessaan surulliseen näkyyn Lempäälässä Pirkanmaalla. Ensimmäisellä tarkastuskierroksella alkukesästä hän huomasi, että pönttölintujen pesintä on ainakin pari viikkoa myöhässä tavanomaisesta.

Toisella kierroksella kokeneen rengastajan eteen tuli hänen urallaan ennennäkemätön tilanne.

– En muista aikaa, jolloin olisi pönttömäärään nähden ollut pöntöissä yhtä paljon kuolleita poikasia, Salovaara kertoo.

Alkukesästä ei ole ollut lentäviä hyönteisiä. Tämä on näkynyt luonnossa karulla tavalla.

Risto Salovaara

Kyse ei ole Salovaaran mukaan yksittäisistä pöntöistä. Lukuisten tiaisten ja kirjosieppojen pöntöistä löytyi kuolleita poikasia tai kokonaisia pesueita.

Osa pesistä oli hylätty. Edellisen kahden, kolmen viikon takaisen kierroksen jäljiltä niistä löytyi Salovaaran kertoman mukaan samat munat ja tunnustellessa ne olivat kylmiä.

Ravinto on ollut vähissä ja kylmyys vaivaa

Kevään ja alkukesän sekä sateiset että kylmät kelit ovat vaikeuttaneet lintujen pesintää ja hidastaneet hyönteisten tuloa luontoon ja lintujen ravinnoksi.

Lähes lentokykyisiksi varttuneet talitintinpoikaset menehtyivät pesäänsä Lempäälässä. Kuva: Risto Salovaara / Yle

Kesän vähäiset hyttysmäärät ovat olleet viileän kesän harvoja ilonaiheita ihmisille. Hyttysten vähyys ei ole ollut Salovaaran mukaan ainoa syy linnunpoikasten pönttökuolemiin.

– Hyttyset ovat toki linnuille lisäruokana, mutta olennaisempia ovat kaikki muut hyönteiset. Alkukesästä ei ole ollut lentäviä hyönteisiä. Tämä on näkynyt luonnossa karulla tavalla, kun lintujen poikueet ovat kuolleet tylysti nälkään, Risto Salovaara toteaa.

Lasse Kosonen Pirkanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä ei ole vielä kuullut nälkään kuolleista pönttölintujen poikasista, mutta hän uskoo Salovaaran havaintoihin.

– Minulle nämä tiedot tulevat vasta viiveellä syksyllä, mutta on varmaa, että kylmä alkukesä on aiheuttanut poikaskuolemia, Kosonen pohtii.

Kylmästä ja sateesta ovat kärsineet myös avopesijät, kuten västäräkki, pajulintu ja peippo. Pesiin on tullut vettä koko alkukesän.

– Siellä näillä pienillä nahkamollikoilla ei ole mitään lämmönsuojaa. Vaikka emo yrittää aina välillä käydä lämmittämässä, pitää poikasia välillä ruokkiakin. Varmasti on kuolo korjannut satoa myös avopesissä, Risto Salovaara sanoo.

Emon hylkäämä pesä täynnä munia Kuva: Risto Salovaara / Yle

Pönttöihin voi tehdä välitarkistuksen

Tilanne ei ole kuitenkaan toivoton. Monet linnut yrittävät pesiä uudelleen. Salovaara kehottaa ihmisiä tässä vaiheessa tarkkailemaan pönttöjä, mikäli ne ovat olleet jo useamman viikon hiljaisina eikä emoja ole näkynyt. Pönttöihin voi tehdä pienen vilkaisun ja korjata mahdolliset kuolleet poikaset pois.

– Näin linnut saavat uuden mahdollisuuden pesintään. Esimerkiksi tiaiset voivat pesiä kesän aikana jopa kolmesti ja saada aina uudet poikueet, Salovaara kannustaa.

.
.