Hyppää sisältöön

Puutarhaunelmat voi toteuttaa myös vuokratalossa – "Kun näkee, että joku rouvista on pihalla, tulevat toiset heti"

Vuokratalon asukkaat ovat laittaneet pihaa Jämsässä yhteistuumin jo vuosia. Taloyhtiössäkin pihatöihin on mahdollista päästä, kun niistä sovitaan yhdessä.

Pionin kukka kauneimmillaan. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Neilikkaruusuja, päivänliljoja ja kurjenmiekkoja – tehtävänään tuoda runsautta sillä välin, kun perennat kasvavat isoiksi.

Kimalaisia houkutteleva auringontähti on sijoitettu väljästi, sillä sen pitäisi kasvaa isoksi.

Lisäksi köynnöshortensioita, hedelmäpuita, marjapensaita, yrttejä ja tomaatintaimia.

Säterinkulman pihapiiristä ei tule kaupungin vuokratalo ensimmäisenä mieleen. Kun puutarhuri ja rakennushistorioitsija Tarja Antikainen muutti viitisen vuotta sitten taloon, sai Päivi Hakasen aloittama pihaprojekti vauhtia.

Säterinkulman taloyhtiössä lupa pihanlaittoon heltisi odotettua helpommalla. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Antikaisen tuloon asti Hakanen oli laitellut kukkia sisäänkäynnin viereen ruukkuihin. Pian ilmestyivät yhteisvoimin laitetut ensimmäiset perennat ja vähitellen naiset saivat muutakin talonväkeä mukaan ja istutuksia alkoi syntyä ympäri pihaa.

Taloyhtiössä innokas puutarhuri ei voi lähteä laittamaan pihaa omin päin. Kerros- ja rivitalojen pihat ovat useimmiten huoltoyhtiöiden vastuulla.

Myös vuokralla asuva voi toteuttaa puutarhaunelmansa, silloin asia pitää hoitaa vuokranantajan kautta.

Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmenin mukaan taloyhtiön hallituksen puoleen on syytä kääntyä, vaikka olisi itse kasveja maksamassa ja hoitamassa. Tarvittaessa asia voidaan puida yhtiökokouksessa.

Myös vuokralla asuva voi toteuttaa puutarhaunelmansa, mutta silloin asia pitää hoitaa vuokranantajan kautta.

Alppiruusu kukkii talon asukkaiden yhteisessä puutarhassa. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Antikaisen ja Hakasen asuttamassa talossa lupa mullan möyrimiseen irtosi pienellä vaivalla.

– Meillä oli toivomuksia ja ideoita, joita sitten esittelimme isännöitsijälle ja kiersimme pihan yhdessä. Hänestä oli positiivista, että asukkaat tuntevat kiinnostusta ja sitoutumista ympäristöön, Antikainen kertoo.

Pihalla viihtyy moni vuokratalon asukkaista. Aktiiviporukalle puutarhanhoito on sosiaalista yhdessäoloa.

– Ei tätä edes miellä tekemiseksi. Aina, kun näkee, että joku rouvista on pihalla, toiset tulevat heti, jos vain suinkin kotitöiltään pääsevät, Antikainen summaa.

Jarmo Huttunen, Tarja Antikainen ja Päivi Hakanen kahvittelemassa pihamaalla. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Hakaselle kukoistava piha ja siellä puuhailu on tärkeä henkireikä.

– Aina voi tulla ulos tekemään jotain, ei tarvitse lähteä kauas. Voi nauttia väreistä ja muotojen kirjosta.

Naiset eivät vain puuhaile pihalla, he osaavat myös nauttia kättensä jäljestä.

– Jos vain aurinko paistaa, me juomme iltapäiväkahvit terassilla. Se alkaa heti toukokuussa ja kestää elokuun loppuun. Joskus istutaan kahvilla toppatakki päällä, Antikainen sanoo.

Kahvihetkiin osallistuu välillä talon muutakin väkeä, esimerkiksi Jarmo Huttunen. Hän on ollut auttamassa pihan raskaissa töissä.

Multahommin hän ei sotkeudu, sen hän jättää mielihyvin pääpuutarhureille.

– Kyllähän se tuo pihaan näyttävyyttä, kun naiset jaksavat niin kauheasti tehdä sen eteen. Kukkaloisto on hieno. On kiva tulla kotiin.

Lupiini on englantilaisen cottage gardenin peruskasvi, sen tietää jokainen televisio-ohjelmia tai puutarhakirjallisuutta lukenut.

Päivi Hakanen

Kerrostalon pihalla kasvaa myös lupiini. Se on eri asia kuin sininen lupiini, jota on teiden pientareet kylvetty täyteen.

– Lupiini on englantilaisen cottage gardenin peruskasvi, sen tietää jokainen televisio-ohjelmia tai puutarhakirjallisuutta lukenut. Se pidetään tiukasti kurissa: kun kukinta on ohi, napsaistaan kukkavarret pois ja pistetään biojätteisiin.

Pihakuusen ympärille on tehty kiveys. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Hakanen haluaisi istuttaa kukkapenkkeihin huumaavasti tuoksuvaa suopayrttiä, mutta sitä hän ei ole tohtinut tehdä, koska kasvi leviää voimakkaasti. Ei siitäkään huolimatta, että puutarharyhmä on antanut hänelle lempinimet Rouva Roundup ja Mrs Mengele voitokkaasta taistelusta jättitataria vastaan.

Tänä kesänä pihalla ovat ensimmäistä kertaa kokeilussa viljelylaatikot, joihin on sijoitettu muun muassa yrttejä, kurpitsoja ja tomaatteja.

– Niiden kasvu ei ole oikein edennyt, sillä on satanut reilusti, mutta ollut viileätä, Antikainen sanoo.

Kesän oikkujen lisäksi puutarhureita jännittää, miten tomaatti viihtyy laatikossa. Antikainen on aikaisemmin viljellyt sitä ruukuissa.

Sato-odotukset ovat silti korkealla, sillä viime vuonna kaksi kesäkurpitsantainta puski syötävää valtavasti.

– Niitä oli naapureiden postiluukutkin täynnä.

Aina, kun näkee, että joku rouvista on pihalla, toiset tulevat heti, jos vain kotitöiltään pääsevät.

Tarja Antikainen

Tänä kesänä Säterinkulmassa on hyötypuutarhan hoidon ja istutusten vaalimisen ohella tarkoitus saada kiveykset tehtyä. Mutta jos alkaa näyttää liian valmiilta, naiset keksivät lisää tekemistä.

– Sitten kaivetaan perennoja ylös ja siirretään toiseen paikkaan. Se on ihanaa! Jos olisin mies, sanoisin, että se on hauskinta, mitä voi tehdä housut jalassa, Antikainen sanoo.

Jämsäläisessä kerrostalopuutarhassa on mehikasveja myös ruukussa ja vanhoja punatiiliä maassa. Vasemmassa reunassa ruusu. Kuva: Riina Mäentausta / Yle

Säterinkulman pihaa on laitettu omien mieltymysten mukaan ja ideoita on poimittu monesta paikasta. Suuria summiakaan siihen ei ole upotettu, sillä jakotaimia saadaan ystäviltä, sukulaisilta ja työkavereilta. Joskus tulee yllätyslahjoja.

– Kun sana kiirii, että me tykkäämme laitella pihaa, saattaa ovenpieleen ilmestyä nyssäköitä, joissa on taimia. Aina ei tiedetä, mistä ne ovat, mutta kiitollisena otamme ne vastaan.

Tällä hetkellä salaisena lahjoituksena saatu keltakukkainen kasvi odottelee tunnistusta.

– Toivottavasti sunnuntaina tulee joku vierailija, jolla on meitä paremmat tiedot, Hakanen sanoo.

Säterinkulma on mukana Avoimet puutarhat –päivässä tulevana sunnuntaina.

Joskus naiset tekevät löytöjä ale-laareista.

– Viimeisin niistä on kaksi koristetupakan tainta, 20 senttiä kappaleelta. Siemenpussi voi maksaa 1,20 euroa ja siitä saada 20 tainta.