Jussi Niinistö: Britannian johtama nopean toiminnan joukko ei ole mini-Nato, mutta tulisi Suomen avuksi kriisitilanteessa

Britannian puolustuministeri korostaa, että JEF on samanhenkisten maiden koostama joukko, joka saadaan liikkeelle nopeasti

Yle maailmalla: Tukholma
Peter Hultqvist, Michael Fallon ja Jussi Niinistö.
Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist (vas.), Britannian puolustusministeri Michael Fallon (kesk.) ja Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (oik.) Pohjois-Euroopan turvallisuutta käsittelevässä seminaarissa 30. kesäkuuta Tukholmassa.Janerik Henriksson / Lehtikuva

Suomi ja Ruotsi liittyivät tänään perjantaina Britannian vetämään nopean toiminnan joukkoon, JEF (Joint expenditionary force). Suomen, Ruotsin ja Britannian puolustusministerit allekirjoittivat sopimuksen Tukholmassa.

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo, että JEF-joukko tulisi Suomen avuksi kriisitilanteessa.

– Kriisi voi olla tautiepidemia, luonnononnettomuus tai sotilaallinenkin kysymys, Niinistö sanoo.

JEF joukkoja on käytetty esimerkiksi Sierra Leonessa Ebola-kriisin yhteydessä. Brittien rinnalla avustuskujetuksissa auttoivat Norja ja Hollanti

– Suomi ei saa minkäänlaisia turvatakuita, tämä ei ole puolustusliitto, Niinistö kuitenkin korostaa.

Joukkoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja siitä päätetään tapauskohtaisesti.

Suomi saisi apua kriisissä

Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi etukäteen Dagens Nyheterin haastattelussa suoremmin, että Ruotsi voi luottaa JEF-jäsenten tukeen.

–Tämä on tärkeää, koska Ruotsi ei ole Naton jäsen, Fallon sanoi lehden mukaan.

Lännen Median haastattelussa Fallon lupaa niin ikään Suomelle sotilaallista apua kriisitilanteessa.

Allekirjoitustilaisuudessa Fallon korosti kuitenkin, ettei kyseessä ole puolustusliitto, jolla olisi velvollisuuksia vaan osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Fallon pitää joukon suurimpana etuna ketteryyttä. Joukot saadaan esimerkiksi Naton nopean toiminnan joukkoja nopeammin matkaan, koska Naton päätöksentekoa rasittaa byrokraattinen päätöksenteko.

Vuonna 2014 Walesin Nato-kokouksen yhteydessä perustetussa nopean toiminnan joukossa ovat alusta asti olleet mukana Britannian lisäksi Norja, Tanska, Baltian maat ja Hollanti. Vanhat jäsenet ovat Nato-maita, mutta ministerit painottivat, että JEF on Natosta täysin erillinen joukko.

Suomen kyber-osaaminen kiinnostaa

Fallonin mukaan Suomi ja Ruotsi halutaan mukaan, koska mailla on kokemusta muun muassa kriisinhallintatehtävistä

– Suomella on erikoisosaamista kyberuhkien torjumisessa, mikä kiinnostaa, Fallon korostaa.

Fallon korostaa, että ryhmään kuuluvat maat ovat samanhenkisiä.

– Tämä on ystävyyden voimaa.

Suomelle on luvassa on yhteisiä harjoituksia brittien johtamissa joukoissa. Niistä Suomi on Niinistön mukaan erityisen kiinnostunut sotilaskyvyn kehittämiseksi.

Brexitin jälkeen myös puolustusyhteistyön tiivistäminen Eu-maiden kanssa on entistä tärkeämpää.