Pohjoismaiden suurin metallifestivaali Tuska täyttää 20 vuotta

Tuska on esitellyt vuosien mittaan metallitrendien kirjoa, mutta herättänyt alkuaikoinaan myös pahennusta.

Tuska-festivaali
Tuska-festivaalien vieras.
Metallifani vuoden 2015 Tuska-festivaalilla.Ilona Koivisto / Yle

Metallimusiikki oli kovassa nousussa 1990-luvun lopun Suomessa, ja genren ympärillä toimineet Tony Taleva ja Pasi Kuokkanen halusivat tarttua ajan henkeen. Tuska näki päivänvalon vuonna 1998 Helsingin Tavastialla kaksipäiväisenä klubitapahtumana. Samoihin aikoihin legendaarisessa Lepakkoluolassa järjestettiin metallikonsertteja, jotka vetivät yleisöä paikalle kuin häkä. Tästä saattoi uumoilla, että suuremman kokoluokan metallifestivaalille olisi kysyntää.

Tuska järjestettiin jo seuraavana vuonna isompaa yleisöä silmälläpitäen silloisilla VR:n makasiineilla. Samalla toimintaan kutsuttiin mukaan pääpromoottori Jouni Markkanen, joka on siitä lähtien ollut päättämässä festivaalin ohjelmistosta.

– Suomessa oli vuosituhannen vaihteessa todella kovia uusia bändejä, kuten Children of Bodom ja Sonata Arctica. Stratovarius sekä Amorphis olivat kiertueella, Nightwishin suosio räjähti niin sanotusti käsiin ja levy-yhtiö Spinefarm eli kulta-aikaa, Markkanen toteaa.

Tuskassa kohtasivat kysyntä ja tarjonta

Metallibuumi tuotti Suomeen Sauna Open Airin lisäksi lukuisia pienempiä alan festivaaleja. Keikkailusta oli muodostunut muusikoille yhä tärkeämpi tulonlähde, koska levymyynti ei enää vetänyt. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat ja Tuska ylitti 15 000 kävijän rajan jo vuonna 2002.

– Alkuaikojen toiminta oli harrastelijamaista. Emme varsinaisesti tavoitelleet mitään sen kummempaa, toivoimme vain, että lippuja myydään tietty määrä. Kun siirryimme Kaisaniemeen ja ensimmäisenä päivänä myytiinkin 5000 lippua, olimme ihan äimän käkenä, Markkanen muistelee.

Kaisaniemessä järjestetty Tuska oli monessakin mielessä poikkeuksellinen tapahtuma – sinne sai esimerkiksi tuoda omia alkoholijuomia, kohtuudella. Tästä huolimatta tai tämän takia järjestyshäiriöt loistivat poissaolollaan.

Jouni Markkasen mukaan vuosituhannen vaihteessa ei juuri ollut standardeja, joiden mukaan esimerkiksi Tuskaa olisi pitänyt tehdä.

– Emme olleet vielä käyneet pyörimässä maailmalla festivaaleilla ottamassa esimerkkiä. Tosin eivät festarit siihen aikaan Iso-Britanniassa tai muualla maailmassa olleet sen kummempia kuin Suomessakaan. Täällä standardit ovat olleet korkealla jo kauan.

Jouni Markkanen
Jouni MarkkanenJussi Mankkinen / Yle

Pääväri on musta

Alkuaikona Tuska ja Helsingin keskustassa vellovat mustiinpukeutuneet ihmismassat herättivät myös pahennusta. Esimerkiksi Ylen MOT-ohjelmassa festivaali yhdistettiin saatananpalvontaan. Markkasen mukaan ohjelma on ollut parasta mainosta, mitä Tuska on koskaan saanut.

– Koko asia lähinnä hymyilytti. Olemme aika ekumeeninen festivaali. Luulen, että suurin osa esiintyjistämme lienee ateisteja. Meillä on ollut esiintymässä enemmän tai vähemmän julistuksellisia black metal -bändejä, kristittyjä sekä hinduja.

Tuskassa onkin nähty esiintyjiä maailman jokaisesta kolkasta. Vuonna 2008 festivaalilla vieraili indonesialainen Noxa, pari vuotta sitten siellä nähtiin israelilainen Orphaned Land.

Festivaalilla on vuosien kuluessa esiintynyt koko suomalaisen metallimusiikin kulloinenkin parhaimmisto sekä tunnettuja nimiä Dimmu Borgirista Alice Cooperin kautta Slayeriin ja Megadethiin.

–Teemme isommista bändeistä tarjouksia – kyse ei ole pelkistä valinnoista, koska kilpailu on kovaa. Meillä ei ole Tuskassa niin sanottuja megabändejä, jotka tulevat tuohon pyörimään viidentoista rekan kanssa. Pari rekkaa on meidän maksimaalinen tuotantotasomme.

Ghost
Ghost vuoden 2015 Tuska-festivaalilla.Joni Haavisto / AOP

Metallisia ylilyöntejä

Markkanen itse muistelee lämmöllä muun muassa Ronnie James Dion ja ruotsalaisen Ghostin Tuska-keikkoja. Hänen suurena toiveenaan olisi saada Tuskaan amerikkalainen kauhurokkari Rob Zombie.

– Näin Rob Zombien keikan tänä vuonna Download -festivaalilla. Olihan se melkoisen viihdyttävä, melkoista jammailua!

Kotimainen Barathrum taas oli törttöilyjensä takia useiden vuoden ajan ei toivottu vieras Tuskassa, mutta nyt black metal -yhtye on päässyt pannasta.

– Niistä edellisistä kikkailuista oli kuitenkin kulunut sen verran aikaa, ja yleisö pitää bändistä. Katsotaan nyt, josko yhtyeen laulaja, taiteilija Demonos Sova olisi siistinyt suunsa.

Kahden vuosikymmenen aikana Tuska on esitellyt metallimusiikin trendejä, ja ehkä luonutkin niitä.

– Metallitrendejä tulee ja menee. Nyt metallimusiikkia leimaa nousukausi, uutta musiikkia tulee laajalla skaalalla. Klassista metallia, bailuheviä, teknistä kamaa, modernia metallia, Jouni Markkanen luettelee.

Pieniä haavereitakin on matkan varrella tapahtunut:

– Venom esiintyi Kaisaniemessä, ja yhtyeen latingit eli äänipommit olivat niin isoja, että kaikki kitaravahvistimet kylmenivät yhdestä iskusta. Siellä kuunneltiin sitten basso- ja rumpusooloa. Kun yritetään olla tosi heavy metal, voi tulla joskus vähän takkiinkin.

Alice Cooper
Alice Cooper vuoden 2015 Tuska-festivaalilla.Joni Haavisto / AOP

Black diningia ja saunomista

Peruspilari, musiikki, on pysynyt Tuskassa kahden vuosikymmenen aikana varsin samanlaisena, mutta viime aikoina festivaalin ympärille on kehkeytynyt ulkomusiikillisiakin asioita. Nyt siellä voi harrastaa black diningia, juoda viskiä, käydä saunassa tai kokeilla kuppausta.

– Ei tässä hifistelystä ole kyse, mutta meillä asiakaskunta on kuitenkin ikääntynyt festivaalin mukana. Jos täällä viettää kolme päivää, on ehkä välillä hyvä huilata kultivoituneen viskinmaisteluhetken parissa, Markkanen perustelee.

Tuskan kulttuuriarvoa lisää sekin, että se on päässyt Aku Ankka -lehteen Puska-festivaalina.

– Onhan se ihan hillitön kunnia päästä Akkariin. Puska-festivaali kiittää!

Yle Areenan tuhti Tuska-paketti löytyy tästä.

Korjattu 1.7. klo 11:45. Jätetty maininta Nummirockista pois.