YK leikkaa rauhanturvaamisbudjettiaan sadoilla miljoonilla dollareilla

Rauhanturvaoperaatioiden suurin rahoittaja Yhdysvallat oli tavoitellut jopa miljardin dollarin leikkausta.

Ulkomaat
YK:n rauhanturvaajat valvovat.
YK:n rauhanturvaajat valvovat Israelin Syyrian raja-aluetta elokuussa 2014.Atef Safad / EPA

YK hyväksyi lähes 600 miljoonan dollarin (n. 525 miljoonaa euroa) leikkauksen rauhanturvaamisbudjettiinsa.

YK:n yleiskokouksen yksimielisesti hyväksymän maailmanlaajuiseen rauhanturvaamiseen tarkoitetun vuosibudjetin odotetaan laskevan 7,3 miljardin dollariin nykyisen 7,87 miljardin dollarin sijaan.

Jäsenvaltiot päättivät kaikkiaan 14 rauhantehtävän rahoittamiseksi varattavasta 6,8 miljardin dollarin potista, mutta Haitin ja Sudanin Darfurtin rauhanturvaoperaatioon käytettävästä ylimääräisestä 500 miljoonan dollarin lisärahasta tehdään lopullinen päätös joulukuussa.

Yhdysvallat ja EU patistivat leikkauksiin

Budjettileikkauksien seurauksena Haitin operaatio päättynee, Darfurtin rauhanturvaajien määrää vähennetään huomattavasti sekä toimintaa Kongon demokraattisessa tasavallassa supistetaan.

Yhdysvaltojen ohella ja Euroopan unioni oli painostanut YK:ta säästöihin ja kustannusten alentamiseen. EU esitti 7,3 miljardin dollarin budjettia.

YK:n tiedottajan Stephane Dujarricin mukaan rahoitus on merkittävästi pienempi kuin viime vuonna, mutta maailmanjärjestö pyrkii kaikin tavoin varmistamaan toimeksiantojen toteutumisen.

– Emme voi liioitella rauhanturvaamisen arvoa. Se on edelleen kustannustehokkain väline, joka kansainvälisellä yhteisöllä on käytettävissä konfliktien estämiseksi ja rauhan edistämiseksi, Dujarric painotti.

YK:n virkamiehet ovat toistuvasti korostaneet, kuinka rauhanturvamiseen käytetyt varat ovat vain murto-osa maailman sotilasmenoista.

YK:lla on maailmanlaajuisesti noin 95 000 rauhanturvaajaa.

Lähde: AFP