Gunnari-fanit valmistautuvat iltaan: "Nyt on kasassa se oikea bändi"

Kymmenet tuhannet rokkituristit vyöryvät aurinkoiseen Hämeenlinnaan. Guns N' Rosesin liki alkuperäinen kokoonpano on monelle erityisen tärkeää.

Guns N’ Roses
Aamupalan valmistusta teltassa
Elina (vas.) ja Santtu Kokkolasta sekä Matti ja Anniina Ylivieskasta saapuivat Hämeenlinnaan ja Kantolaan jo perjantaina illalla.Tiina Kokko / Yle

Eiliset myrskytuulet ovat muisto vain, kun aurinko hellii Hämeenlinnaan saapuvaa konserttiyleisöä. Eri puolilta maata on saavuttu asuntoautoilla ja teltoilla jo illan aikana. Iltaan mennessä kaupungin täyttää 55 000 konserttivierasta.

Mikäs on telttaillessa, kun järvi kimaltaa vieressä ja päälavalla testataan jo tekniikkaa iltaa varten. Ihmiset kulkevat vessaan, pesulle ja paikallisessa ravintolassa tarjottavalle aamupalalle. Moni on ottanut mukaan polkupyörän, jolla on helppo kulkea konserttialueella.

Mies ajaa sähköistetyllä pyöräntapaisella laitteella
Vaasalainen Peter toi Hämeenlinnaan oman kulkupelin.Tiina Kokko / Yle

Kokkolasta ja Ylivieskasta saapuneen seurueen sai liikkeelle Anniina.

– Ostin Matille joululahjaksi neljä lippua tähän konserttiin, ja onneksi Matti valitsi hyvät kaverit! En ole ainoastaan Guns N' Roses -fani, vaan tykkään muustakin tämänkaltaisesta musiikista, kertoo Anniina.

Matti odottaa keikalta ennen kaikkea mukavaa fiilistä.

– Toivottavasti keikasta tulee pitkä! Ja se, että olisi hyvä fiilis sekä esiintyjillä että yleisöllä. Michael Monroe on kyllä paras mahdollinen lämppäri tähän konserttiin, toivottavasti lavalla nähtäisiin Monroe myös Gunnareiden aikana. Eikös ne ole kavereitakin, pohtii Matti.

Vaihto-oppilas vei uskoon

Vastaan kävelee tyylikäs herrasmies Joensuusta. Päässä on irwintyylinen stetson ja päällä asianmukaisesti kulahtanut Gunnareiden keikkapaita.

– Kaverit uhkasivat heittää hatun järveen, mutta tämähän on hieno! Meitä on kuusi äksyä vanhaa herraa Joensuusta lähtenyt asuntoautolla. Eilen (perjantaina) illalla tultiin Hämeenlinnaan, kertoo Make.

Mies Irwin-tyyppisessä hatussaan
Make tuli Joensuusta katsomaan Gunnareita.Tiina Kokko / Yle

Make liittyi Gunnareiden herätysliikkeeseen vuonna 1988.

– Luokkakaverini oli Chicagossa vaihto-oppilaana ja toi sieltä _Appetite for Destruction _-levyn. Siihen aikaanhan ei mitään Spotifya ollutkaan, joten sitä levyä kuunneltiin sitten ihan koko kesä, ja sen jälkeen olen tässä uskossa pysytellyt. Se kolahti ihan täysillä!

Vaikka Guns N' Rosesin studioalbumeita on vain kuusi, se ei Makea haittaa.

– Se riittää, että tekee yhden loistavan levyn. Minulle on kyllä tosi tärkeää sekin, että bändi soittaa lähellä vanhaa kokoonpanoaan. Se on koko jutun suola, miksi bändiä ylipäätään kannatti lähteä katsomaan. Voihan joku toinenkin soittaa sen saman setin, mutta siinä on oltava ne samat tyypit. Se on se juttu, intoilee Make Joensuusta.

Telttoja järvimaisemassa
Pop up -leirintäalue Kantolassa sijaitsee melko idyllisissä maisemissa.Tiina Kokko / Yle

Monelle keikkavieraalle erityisesti Slash tuntuu merkitsevän erityisen paljon.

– Kun itsekin soittelin nuorempana kitaraa, oli Slash iso idoli. Nyt kun näkee saman bändin, on kuin tekisi itsekin aikamatkan 1980-luvulle, ilakoi Make.