Hyppää sisältöön

Ruotsissa munasolujen pakastaminen voi kuulua työpaikan henkilöstöetuihin

Keskustelua on syntynyt siitä, luoko työnantajan tarjoama etu paineita siirtää lapsen hankintaa.

Klara Tengstrand pitää hieman kummallisena, että työnantaja sekaantuu asiaan. Kuva: Hannele Muilu / Yle

Lapsen hankintaan varautuminen munasoluja pakastamalla on yleistynyt Ruotsissa. Yksi syy on se, että hoito voi sisältyä työnantajien tarjoamiiin henkilöstöetuihin.

Henkilöstöetuja yrityksille paketeiksi koostavan Benify-yhtiön mukaan 900 asiakkaasta 700 sisällyttää mukaan hedelmöityshoidot, joissa on mukana mahdollisuus munasolujen pakastamiseen.

Benifyn liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Malin Börefelt sanoo, että kun hoidon tarjoaminen vuonna 2013 alkoi, oli vielä hiljaista. Asiakkaat alkoivat kuiitenkin kysellä aiheesta.

– Läpimurto tapahtui pari, kolme vuotta sitten. Munasolujen pakastaminen on lisääntynyt niin, että meidän kauttamme tehdään 50–60 hoitoa vuodessa.

Börefeltin mukaan työantajat haluavat olla nykyaikaisia ja huolehtia työntekijöistä.

Ruotsissa etuja tarjotaan palkansaajalle bruttopalkan vähennyksenä. Työnantaja siis maksaa hoidon, mutta summa vähennetään työntekijän palkasta. Työntekijä hyötyy maksamalla vähemmän veroa. Etuihin voi sisällyttää perusterveyspalvelujen lisäksi vaikka silmien laserleikkauksen.

Kun munasolun pakastamishoito maksaa nelisen tuhatta euroa, työntekijä hyötynee keskimäärin tuhat euroa.

Kummallista vai hieno mahdollisuus?

Ruotsissa on syntynyt keskustelua siitä, luoko työnantajan tarjoama etu paineita siirtää lasten hankintaa. Kadulla tukholmalaisäitien mielipiteet jakautuvat.

Cecilia Tryselius istuu kahvilassa puolivuotiaan Astridin kanssa. Hänellä ei ole kokemusta munasolujen pakastamisesta, mutta hän pitää sitä hienona mahdollisuutena. Kuva: Hannele Muilu / Yle

Cecilia Tryselius istuu kahvilassa puolivuotiaan Astridin kanssa. Hän pitää pakastamista hienona mahdollisuutena. Hän on nelikymppinen juristi ja ystäväpiirissä puhutaan usein lapsen saannin vaikeudesta, kun ikää tulee.

– Jos en olisi parisuhteessa, olisin ollut stressaantuneempi iän takia. Lapsen saanti ei ole muutenkaan ole varmaa. Pakastus on hieno mahdollisuus naisille, joilla ei ole parisuhdetta, mutta jotka toivovat lapsia, Tryselius sanoo.

Klara Tengstrand työntää vaunuissa Melkeriä.

– On vähän kummallista, että työnantaja sekaantuu asiaan. Siitä voi tulla paineita lykätä lapsen hankintaa aina vain eteenpäin. Kehokaan ei ole ehkä ole enää sovelias raskauteen vanhempana, Tengstrand epäilee.

Malin Börefelt Benifysta sanoo, ettei yhtiö osallistu eettiseen keskusteluun.

– Me emme ota kantaa siihen, kuinka työnantaja valitsee tarjoamansa edut. Me vain tarjoamme henkilöstöetuja.

Naiset heräävät asiaan liian myöhään

Tukholman hedelmöitysklinkalla on havaittu munasolujen pakastamisen yleistyminen parin viime vuoden aikana.

Toiminnanjohtaja Camilla Stenfeld sanoo, että klinikalle tullaan usein turhan myöhään, keskimäärin 38-vuotiaana.  Hyvä ikä olisi 35 vuotta.

– Monet potilaistamme ovat lähes 40-vuotiaita mutta tuntevat itsensä hyvin nuoriksi. He ovatkin mieleltään ja fysiikaltaan nuoria. Munasolut eivät kuitenkaan ole nuoria. Monilla on liian suuret odotukset, sillä 40-vuotiaan naisen mahdollisuus tulla raskaaksi ei ole eritysen suuri, Stenfeld sanoo.

Lainsäädännössä ei ole ikärajaa, mutta klinikan yläikäraja pakastetun munasolun käyttöönotolle on 45 vuotta. 

– Riskit lisääntyvät liiaksi, jos tulee raskaaksi vanhempana, Stenfeld sanoo.

Pakastetut munasolut säilyisivät miten kauan hyvänsä. Ne pakastetaan klinikalla 200 miinusasteeseen ja taltioidaan nestemäiseen typpeen.

Kumppanin etsinnän stessi vähenee

Tavallinen syy munasolujen pakastamiselle on kumppanin puute. Pakastus antaa etsintään lisäaikaa ja vähentää stressiä, kun aika kuluu. Myös joidekin sairauksien takia halutaan ottaa sukusoluja talteen.

Jos kumppani löytyy, pakastettuja soluja ei välttämättä tarvitakaan.

Lääkäri Camilla Stenfeld sanoo, ettei hän ole törmännyt uranaisiin, jotka työn takia haluaisivat pakastuksella siirtää lasten hankintaa.

Naiset ovat yleensä hyvätuloisia, sillä pakastaminen lääkehoitoineen maksaa noin 40 000 kruunua eli noin 4 000 euroa.

Stenfeldin mukaan yhä enemmän on alkanut tulla munasolun pakastaneita naisia, jotka haluavat koeputkihedelmöityksen, kun kumppania ei ole löytynyt.

.
.