Jarno Saarisen italialaisfanit hakevat saaristomaisemista vauhtia patsasjuhlaan

Paronin patsaan lahjoittavat italialaismotoristit ovat koolla Paraisilla. Sunnuntaisen yleisöjuhlan odotetaan keräävän monituhatpäisen yleisön Aurajoen rantaan Turkuun.

Jarno Saarinen
Carlo Corazzi ja Loris Minelli valmistautuivat tutustumaan saaristoon ja toivoivat ehtivänsä Jarno Saarisen Jari-veljen pitämään muistomuseoon.
Carlo Corazzi ja Loris Minelli valmistautuivat tutustumaan saaristoon ja toivoivat ehtivänsä Jarno Saarisen Jari-veljen pitämään muistomuseoon.Jouni Koutonen / Yle

ParainenLauantaiaamun aurinkoisessa tunnelmassa ärähtävät välillä hevosvoimat ja kuutiot, välillä kantautuu iloinen parranpärinä, niin savoksi kuin italiaksikin.

Edellisen illan kovat tuulet ovat leppyneet Paraisillakin, Aurinkorannan merenpoukama on seesteinen Sollidenin leirintäalueella. Aamu-uimareita ei kuitenkaan näy.

Motoristivieraat Suomesta ja Keski-Euroopasta tankkaavat aamiaispöydässä pientä Saaristotien kierrosta varten. Luvassa on elämysrasteja aina Iniötä myöten, eikä vauhti ole pääasia, vaan saaristoluonnosta nauttiminen.

Italialaiset ihmettelivät, mitä hän tekee. Kuinka hän voi ajaa noin, ja silti voittaa?

Carlo Corazzi ja Loris Minelli

– Täällä on paljon porukkaa, paitsi Italiasta, myös Saksasta, Itävallasta, Venäjältäkin, kertoo Kuopion Moottoripyöräklubi KMC:n puheenjohtaja Pentti Koistinen.

Kaikkia yhdistää turkulaisen moottoripyörälegenda Jarno Saarisen kunnioitus.

– Jarnolla on paljon etunimikaimoja Italiassa. Se ei ole italialainen nimi, vaan tulee nimenomaan Jarno Saarisesta. Hän on hyvin tunnettu henkilö Italiassa, muistuttaa Koistinen.

Italian ja Suomen pienoisliput moottoripyörän takana.
Jouni Koutonen / Yle

Carlo Corazzi ja Loris Minelli ovat saapuneet monen muun fanin tavoin Assisista, Italian keskiosista. Heihinkin on tehnyt vaikutuksen Saarisen omintakeinen, roikkuva ajoasento, joka jätti lähtemättömän jäljen ratamoottoripyöräilyyn.

– Italialaiset ihmettelivät, mitä hän tekee. Kuinka hän voi ajaa noin, ja silti voittaa? Nyt kaikki tekevät niin, naureskelevat kaverukset, ja lisäävät Saarisen ihailijoiden olevan yhtä perhettä kautta Euroopan.

Corazzin ja Minellin toiveissa on ehtiä Saaristotien suunnistusajon ohella myös Jarno Saarisen muistoa vaalivaan pieneen museoon Turun Linnankadulla. Moottoripyörällä menoa voi kuitenkin mutkistaa vilkkaan tapahtumaviikonlopun liikennejärjestelyt kaupungissa.

Patsaan paljastuksesta odotetaan suurta yleisöjuhlaa

Italialaisfanit ovat saapuneet edellisenä päivänä Suomeen Helsingin kautta, ja tuomisinaan heillä on Paronin kunniaksi veistetty patsas.

Patsas on kopio kuvanveistäjä Elia Alunni Tullinin vuonna 2014 Italian Petrignano di Assisissa paljastetusta näköispatsaasta. Sen lahjoittaa vuonna 1977 perustettu Motoclub Jarno Saarinen.

Patsas paljastetaan sunnuntaina Turun Barkerinpuistossa, ja yleisöjuhlaan odotetaan paria tuhatta motoristia. Kuvanveistäjän ohella läsnä ovat myös Jarno Saarisen leski Soili Karme sekä veli Jari Saarinen.

Siilinjärveläinen Ismo Mäntynen lähti Harrikallaan Iniöön toimitsijaksi suunnistusrastilla.
Siilinjärveläinen Ismo Mäntynen lähti Harrikallaan Iniöön toimitsijaksi suunnistusrastilla.Jouni Koutonen / Yle

Italialaisten ja suomalaisten motoristien kokoontumisajo Finita järjestetään tänä vuonna Paraisten Sollidenissa. Vuodesta 1997 tapahtumaa on järjestetty vuorovuosin Suomessa ja Italiassa. Vetovastuussa Suomen päässä on Kuopion Moottoripyöräklubi KMC.

Leppeä tuuli liehuttelee monen moottoripyörän perässä pieniä Suomen ja Italian lippuja.

Euroopan halki ajettaessa saatetaan pysähtyä vaihtamaan kulloisenkin maan lippu salkoon arvostusta osoittamaan. Siniristilippu saa savolaisen huumorin mukaan liehua koko matkan varoituksena suomalaisista kuskeista.

Moottoripyörä.
Jouni Koutonen / Yle

Legendaksi noussut Jarno Saarinen voitti ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuden 1972. Seuraavana vuonna hän menehtyi kilpailuonnettomuudessa Monzan radalla.

Saarisen muistoa kunnioitetaan myös Turun pääkirjastossa heinäkuun loppuun asti esillä olevalla näyttelyllä World’s best – maailman paras.