HBL: Venäjä aikoo hinata kelluvan ydinvoimalan Pietarista Murmanskiin

Reitti Suomenlahtea ja Norjan rannikkoa pitkin huolettaa. Mahdollinen koekäyttö Pietarin telakalla on toinen huolenaihe.

ydinenergia
Siirrettävä ydinvoimala Akademik Lomonosov sai polttoianetta kahteen reaktoriinsa pietarilaisella telakassa huhtikuussa.
Siirrettävä ydinvoimala Akademik Lomonosov sai polttoianetta kahteen reaktoriinsa pietarilaisella telakalla huhtikuussa. Etualalla voimalaa vastutavien Greenpeacen aktivistien kumivene.Anatoly Maltsev / EPA

Venäjän suunnitelma hinata kelluva ydinvoimalaitos Akademik Lomonosov Pietarista Murmanskiin herättää kysymyksiä naapurimaissa. Hinauksen on määrä tapahtua ensi vuonna, mutta erityisesti Norja on huolissaan rannikkonsa turvallisuudesta. Asiasta kertoi Hufvudstadsbladet.

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana vierailee heinäkuun puolivälissä Pietarissa tutustumassa hankkeeseen. Laitosta viimeistelevä Rosenergoatom suunnittelee koekäyttävänsä laitosta Pietarin telakalla, mutta Tiippanan mukaan ei ole varmaa, toteutuuko tämä suunnitelma.

–  Venäjän viranomaiset eivät ole vielä saaneet hakemusta käyttöönotosta ja käynnistämisestä. Kyllähän se lisämausteensa tuo, jos laitosta koekäytetään keskellä suurkaupunkia. Silloin on kyllä syytä aika perusteellisesti varautua häiriö- ja onnettomuustilanteisiin, Tiippana sanoi STT:lle.

Koekäytön paikka ei ole varmistunut

Tiippana arvelee, että koekäyttö olisi yksinkertaisempaa tehdä Murmanskissa, jossa Venäjällä on tapana ladata ydinkäyttöisiä jäänmurtajiaan. Pietarin kaupunki saattaa suhtautua nihkeästi koekäyttöön, varsinkin jos se osuu yhteen ensi vuoden jalkapallon MM-kisojen kanssa. Kisojen otteluita pelataan kesäkuun puolivälissä myös Pietarissa.

Epävarmaa on myös, kuinka paljon laitosta on tarkoitus koekäyttää. Polttoaineen aktiivisuus ja riski kasvaa sen mukaan kun tehoa korotetaan.

Tiippana huomauttaa, että kyseessä on melko pieni laitos, jossa on kaksi reaktoria, sähköteholtaan yhteensä 70 megawattia. Akademik Lomonosov on tarkoitus viedä Murmanskista Itä-Siperian Pevekiin, joten matka Pietarista Murmanskiin on vasta ensimmäinen vaihe pitkässä kuljetuksessa.

Jos koekäyttö siirtyy Murmanskiin tai muualle, ovat kuljetuksen riskit tietenkin pienemmät.

–  Jos se hinataan tyhjänä, niin se on laiva siinä missä muutkin, Tiippana sanoo.

Norjassa suuri huoli hankkeesta

Suunniteltu hinaus herättää suurta huolta Norjassa, jossa pelätään 144-metrisen voimalan haaksirikkoutuvan Atlantin tyrskyissä Norjan rannikolle, mistä seuraisi merkittävää haittaa muun muassa Norjan matkailu- ja kalataloudelle.

Norjan ulkoministeri Börge Brende otti hinaushankkeen esille viime viikolla tavatessaan ulkoministeri Timo Soinin (uv.). Koska hinaus todennäköisesti tapahtuu kansainvälisillä vesillä, ei rantavaltioilla ole mahdollisuutta puuttua siihen. Brende haluaisi, että Pohjoismaat yhdessä vaatisivat venäläisviranomaisilta tietoja kuljetuksesta ja siihen liittyvistä riskitekijöistä.

Soini sanoo HBL:lle ymmärtävänsä norjalaisten huolia ja toteaa, että Suomi suhtautuu ydinturvallisuuteen ja merioikeuteen suurella vakavuudella.