Eristetty Qatar ei ole taipumassa vaatimuksiin, vaikka määräaika lähenee

Virallista takarajaa vaatimusten hyväksymiselle ei ole vahvistettu, mutta takarajan uskotaan umpeutuvan sunnuntaina puoliltaöin.

Qatar
Watarin ulkoministeri Abdulrahman al-Thani
Ulkoministeri Abdulrahman al-Thanin mukaan Qatar ei suostu Persianlahden maiden vaatimuksiin.EPA

Qatarille asetettujen vaatimusten takaraja on tulossa vastaan. Qatarin pitäisi hyväksyä muiden Persianlahden valtioiden asettamat vaatimukset oletettavasti vielä sunnuntain aikana, mutta mikään ei viittaa siihen, että Qatar olisi taipumassa kiistassa.

Lauantaina Qatarin ulkoministeri Abdulrahman al-Thani sanoi, että vaatimuksiin ei voida suostua.

Saudi-Arabia, Egypti, Arabiemiraatit, Bahrain, Jemen, Itä-Libyan niin sanottu Tobrukin hallitus ja Malediivit ovat antaneet Qatarille 13 kohdan listan, johon Qatarin pitäisi suostua.

Qataria vaaditaan muun muassa sulkemaan televisiokanava al-Jazeera, vähentämään yhteistyötä Iranin kanssa, katkaisevan kaikki siteet Muslimiveljeskuntaan ja Hitzbollahiin sekä sulkemaan Turkin sotilastukikohdan Qatarissa.

Virallisesta määräajasta ei varmuutta

Virallisesti vaatimusten määräaikaa ei ole vahvistettu. Oletettavasti vaatimusten aikaraja umpeutuu sunnuntaina puoliltaöin. Saudi-Arabian johtama arabimaiden joukko antoi kesäkuun 22. päivä Qatarille listan vaatimuksista, joihin Qatarin pitäisi suostua kymmenen päivän aikana.

Luvassa voi olla uusia pakotteita, jos Qatar ei taivu naapureidensa vaatimuksiin. On vielä epäselvää, mitä nämä vaatimukset voisivat olla.

Yksi mahdollisuus on, että Saudi-Arabia ja sen liittolaiset vaativat kauppakumppaneitaan valitsemaan: joko Qatar tai Saudi-Arabian johtama ryhmä. Pankkiirit ennakoivat, että Saudi-Arabian, Arabiemiraattien ja Bahrainin pankit voivat vetää kaikki talletuksensa ja lainansa Qatarista.

Saudi-Arabia, Arabiemiraatit ja Bahrain ovat jo rajoittaneet maa-, meri- ja lentoyhteyksiä Qatariin. Päätös on vaikuttanut muun muassa ruuan saatavuuteen, koska Qatar on tuonnista riippuvainen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters